NVWA komt met beoordelingsprotocol veetransport melkkoeien

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil met een beoordelingsprotocol komen, waarmee uniform kan worden beoordeeld of de fysieke gesteldheid van een afgemolken melkkoe voldoende is voor een voorgenomen veetransport.

NVWA+komt+met+beoordelingsprotocol+veetransport+melkkoeien
© Langs De Melkweg

Aanleiding voor dit protocol is en onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), onderdeel van de NVWA. Hierbij is onderzocht hoe de fitheid van melkrunderen invloed heeft op de geschiktheid voor het voorgenomen transport.

Daarbij is gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en eerdere adviezen van dit bureau. Verder is geluisterd naar belangenorganisaties voor dierenwelzijn, sectororganisaties en private keurmerken en zijn verzamelcentra bezocht en data verzameld.


Lactatiestadium

Het onderzoek heeft geleid tot een advies voor een beoordelingsprotocol voor het transport van afgemolken melkkoeien. Op basis van dit beoordelingsprotocol kan bepaald gaan worden hoe lang en hoe ver een dier vervoerd mag worden, afhankelijk van kenmerken, zoals gezondheid, lactatiestadium, conditie, locomotie en/of verwondingen.

Gerard Bakker, de Inspecteur Generaal van de NVWA neemt de aanbevelingen van BuRO over om te komen tot een bruikbaar beoordelingsprotocol. Volgens minister Henk Staghouwer van LNV wordt met de implementatie van dit advies in de toezichtpraktijk voor deze categorie dieren een belangrijke volgende stap gezet.


Verantwoordelijkheid sector

Dit is volgens de minister niet voldoende. Hij vindt het belangrijk dat de sectorpartijen hun verantwoordelijkheid nemen en deze risicobeoordeling meenemen in het kwaliteitssysteem voor runderen, waaraan momenteel wordt gewerkt. Dit kwaliteitssysteem wordt ontworpen door LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Vee & Logistiek Nederland, de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) onder regie van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer