Varkenspest bij gehouden varkens in Rome tweede R&O plicht

In de buurt van de Italiaanse hoofdstad Rome is op een backyardbedrijf Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) van alle veewagens uit Italië is nu verplicht.

Varkenspest+bij+gehouden+varkens+in+Rome+tweede+R%26amp%3BO+plicht
© Ger Loeffen Fotografie

Het gaat om een backyardbedrijf met acht varkens. Twee varkens zijn gestorven door Afrikaanse varkenspest, blijkt uit onderzoek. Het bedrijfje ligt in het vanwege Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen ingestelde besmette gebied ten noorden van Rome.

In de regio Lazio worden ongeveer 50.000 varkens gehouden die net als de varkens op het backyardbedrijf het risico lopen besmet te worden met de Afrikaanse varkenspest.


Direct na terugkomst

Direct na terugkomst in Nederland moet de veewagen een tweede R&O ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum.

Deze tweede R&O-verplichting gold al voor de EU-risicolanden Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen, dus ook het Verenigd Koninkrijk.

Veewagens worden na het uitladen van de dieren ter plekke de eerste keer gereinigd en ontsmet, de eerste R&O. Dit gebeurt in Nederland dan nogmaals op een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, het slachthuis of het verzamelcentrum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer