Foodwatch+strijdt+tegen+schadelijke+stoffen+op+importproducten
Nieuws
© Haijo Dodde

Foodwatch strijdt tegen schadelijke stoffen op importproducten

Voedselwaakhond Foodwatch roept supermarkten op om van hun leveranciers van buiten de Europese Unie te eisen dat ze op groenten en fruit geen bestrijdingsmiddelen toepassen die schadelijk zijn voor de consument.

Volgens Foodwatch vindt de NVWA regelmatig resten van schadelijke bestrijdingsmiddelen op geïmporteerde groenten en fruit. Deze middelen zijn veelal in de EU verboden vanwege de schadelijkheid voor de consument. Als voorbeeld van de importproducten noemt Foodwatch ananassen uit Costa Rica, boontjes uit Kenia of tomaten uit Marokko.

Foodwatch stelt dat het ingewikkeld is om via wetgeving Europese consumenten te beschermen tegen schadelijke middelen op importproducten. De maatschappelijke organisatie ziet daarom een sleutelrol weggelegd voor supermarkten.

Volksgezondheid

Via een e-mailactie roept Foodwatch de vijf grootste supermarktketens (AH, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus) in Nederland op om hun verantwoording te nemen. De retailorganisaties kunnen als aanvullende eis aan hun leveranciers stellen dat middelen die in de EU verboden zijn vanwege de volksgezondheid niet meer gebruikt mogen worden op de importproducten.

In het persbericht vanwege deze actie verklaart Foodwatch dat de aanvullende eisen voor voedselveiligheid uiteindelijk een driedubbele winst opleveren. Enerzijds wordt de consument beter beschermd tegen middelen die mogelijk kankerverwekkend of hormoonverstorend zijn.

Concurrentiepositie

Verder levert het niet meer werken met schadelijke middelen ook gezondheidswinst op voor de telers van de import groenten en fruit. Tot slot zorgt de actie volgens Foodwatch voor een meer gelijke concurrentiepositie voor de Nederlandse telers die al wel aan de strenge wettelijke verplichtingen en de aanvullende eisen van de retail voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer