Foodwatch+beticht+supers+van+foutieve+herkomstaanduiding
Nieuws
© Albert Heijn

Foodwatch beticht supers van foutieve herkomstaanduiding

Foodwatch heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo omdat de twee grutters foutieve land- en herkomstaanduidingen op groente en fruit hebben.

Vorige week ontstond commotie omdat Nederlandse pruimen dreigden te worden doorgedraaid terwijl Albert Heijn pruimen in de aanbieding had uit Chili en Zuid-Afrika. 'Althans, dat stond op het pruimenschap en een bonusposter in de winkels. Achteraf stelde Albert Heijn dat de pruimen uit Nederland kwamen en dat de oorsprongsaanduiding een fout was', aldus Foodwatch.

Deze fout staat niet op zich volgens Foodwatch. De organisatie concludeert op basis van een steekproef dat veel te slordig met de wettelijke plicht over oorsprongsaanduiding wordt omgegaan en dat de herkomstvermelding op de schapkaart in veel gevallen niet overeenkomt met de oorsprongsaanduiding op het product of het krat. Bij Albert Heijn speelde dit bij mango, paprika, granaatappel, pepers, pruimen, spitskool en wortelmix. Bij Jumbo bij verschillende soorten appels en avocado.

Mogelijk nog vaker

Volgens Foodwatch ligt het voor de hand dat er in werkelijkheid nog meer oorsprongsaanduidingen niet kloppen, maar de waakhond kon een groot deel van de herkomstvermeldingen niet controleren omdat het fruit of de groente onverpakt was en geen etiket had waardoor de vergelijking met de schapkaart niet kon geschieden.

'?Verkeerde of ontbrekende vermelding van het land van oorsprong is kwalijk. Consumenten vinden dit belangrijke informatie. Daarom bestaat in Europa het recht voor consumenten om informatie te krijgen over de oorsprong van producten zoals groenten en fruit', stelt Foodwatch. Een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie neemt doorgaans, inclusief verweer en zitting, twee tot drie maanden in beslag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer