Nauwelijks steun voor hogere btw op groente en fruit

Van de Nederlandse bevolking is 80 procent voorstander van een lagere btw-tarief op groente en fruit om gezond eten te stimuleren.

Nauwelijks+steun+voor+hogere+btw+op+groente+en+fruit
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit marktonderzoek in opdracht van voedselwaakhond foodwatch. Onder mensen met lagere inkomens of met kinderen is de steun voor een lagere btw nog groter. Slechts 7 procent van de ondervraagden heeft geen problemen met de hogere prijzen voor groente en fruit.

De uitkomsten van dit onderzoek staan volgens foodwatch in schril contrast met het huidige kabinetsbeleid. Per 1 januari verhoogt het kabinet de btw op groente en fruit van 6 naar 9 procent, gelijk met andere voedingsproducten en sommige diensten.

Gezonde keus

De verhoging van de btw op groente en fruit bijt met de doelstelling van het kabinet om de gezonde keus makkelijker te maken, stelt foodwatch. Deze doelstelling staat ook centraal in het in november gesloten preventieakkoord voor de volksgezondheid. Het besluit voor verhoging van de btw-tarieven roept al vanaf de start van het kabinet veel weerstand op.

In een reactie wijst foodwatch erop dat sinds het aantreden van dit kabinet groente zonder btw-verhoging al 7 procent duurder is geworden en suiker juist 4 procent goedkoper. De voedselwaakhond kondigt aan actie te blijven voeren voor volledig btw-vrije groente en fruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer