Onderzoekers: onderwaterdrainage leidt niet tot minder CO2-uitstoot

Onderwaterdrainage beïnvloedt de grondwaterstand in het veen, maar het leidt niet tot minder CO2-uitstoot. Die conclusie trekken de Radboud Universiteit en Wageningen Environmental Research na onderzoek bij acht Friese boeren. Het vier jaar durende onderzoek vond plaats in opdracht van het Friese Veenweideprogramma.

Onderzoekers%3A+onderwaterdrainage+leidt+niet+tot+minder+CO2%2Duitstoot
© Sieger

Veengrond wordt ontwaterd om geschikt te maken voor landbouw. Een van de gevolgen hiervan is dat er meer sprake is van CO2-uitstoot. Om dit te voorkomen of te vertragen is het nodig om veen natter te houden. Samen met agrarisch ondernemers uit het Friese veenweidegebied wordt gezocht naar de beste aanpak voor het verminderen van veenoxidatie.

Van 2017 tot 2021 is onderzoek gedaan de effectiviteit van onderwaterdrainage. Voor het onderzoek werd in percelen van acht Friese boeren onderwaterdrainage aangelegd. Dit zijn buizen met gaatjes die in het perceel worden ingegraven. Bij veel regen loopt het teveel aan water via de buizen naar de sloot. Is het perceel te droog, dan wordt via de buizen water vanuit de sloot naar het perceel aangevoerd.


Natschade beperken

Natschade ontstaat als de grond bij veel regen te nat wordt om te bewerken of voor de koeien om op te weiden. Onderwaterdrainage blijkt een goede methode om bij hogere slootpeilen natschade te beperken. Hierdoor wordt het teveel aan water afgevoerd. Het lukt zo ook om het veen in droge perioden te vernatten. Maar ondanks de hogere grondwaterstand werd tijdens het onderzoek geen CO2-reductie gemeten.

Waarom geen vermindering van CO2-uitstoot optreedt in het nattere veen, is nog onvoldoende bekend. Mogelijk wordt het veen niet nat genoeg of worden via het slootwater voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd die het oxidatieproces juist activeren.

Ook landelijk vindt in veenweidegebieden onderzoek plaats naar drainage en het effect op veenoxidatie. De Radboud Universiteit en Wageningen University & Research adviseren de uitkomsten van het landelijk onderzoek af te wachten. Andere afstanden tussen de buizen, pompen die het water onder druk in de buizen pompen, hogere slootpeilen dan de 60 centimeter onder maaiveld die in Friesland is toegepast en een andere samenstelling van het veen kunnen van invloed zijn op het oxidatieproces. Dan zou onderwaterdrainage wel een bruikbare maatregel kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer