Wilde+haver+voor+1+of+15+juli+verwijderen
Nieuws
© Eigen Foto

Wilde haver voor 1 of 15 juli verwijderen

Telers zijn verplicht de aanwezige wilde haverplanten te verwijderen en vernietigen voordat het zaad begint uit te vallen.

In de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg moet dat voor 1 juli gebeuren. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland geldt 15 juli als datum.

De bestrijding/verwijdering is nodig om verdere schade en uitzaaien te voorkomen. Gezien de ontwikkeling van de graanpercelen zal de wilde haver niet achterblijven. Telers moeten de komende tijd dus goed op de wilde haverplanten letten.

De NAK voert, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), controles uit op het voorkomen van wilde haver om de verspreiding en vermeerdering van wilde haver te voorkomen. Bij het aantreffen van wilde haver op een perceel wordt eerst een waarschuwing gegeven.


Dwangsom

Blijkt na hercontrole geen verwijdering te hebben plaatsgevonden, dan stelt de NAK een rapport van bevindingen op. Dat wordt overgedragen aan de NVWA. Die kan dan een last onder dwangsom opleggen om naleving van de regelgeving af te dwingen. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag. Melden van wilde haver kan bij de NAK via e-mail of telefonisch via (0527) 635350 (optie 4).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer