Wilde+haver+nu+bestrijden
Nieuws
© Eigen Foto

Wilde haver nu bestrijden

De ontwikkeling van graan verloopt voorspoedig en de wilde haver zal daarin niet achterblijven. Dat betekent dat telers nu een bestrijding of verwijdering moeten uitvoeren om schade of uitzaaien te voorkomen.

In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de NAK controles uit op wilde haver. Bij het aantreffen daarvan wordt eerst een waarschuwing gegeven. Blijkt na een hercontrole dat de wilde haver niet verwijderd is, dan stelt de NAK een rapport van bevindingen op. Op basis daarvan legt de NVWA een L(ast) O(nder) D(wangsom) op.

Met deze afspraken hebben de NVWA en NAK bereikt dat in het geval van overtreding slagvaardig kan worden gereageerd. Wilde haver moet namelijk verwijderd worden voordat het zaad uitvalt. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag.

Datum

Op percelen in Midden- en Zuid-Nederland moet het onkruid voor 1 juli verwijderd zijn, ook als de zaden nog niet rijp zijn en uitvallen. Voor percelen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland is dat voor 15 juli. Melden van wilde haver kan via telefoon 0900-0625, keuze 4 en e-mail teeltvoorschriften@nak.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer