Meldpunt+wilde+haver+is+open
Nieuws
© Eigen Foto

Meldpunt wilde haver is open

De graangewassen zijn dit jaar vroeg in hun ontwikkeling en de wilde haver steekt er binnenkort weer bovenuit. De tijd voor bestrijding van dit schadelijke organisme is aangebroken.

Het meldpunt voor wilde haver is open en de NAK zal de meldingen in behandeling nemen. De NAK voert de controle op wilde haver uit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij het aantreffen van wilde haver wordt eerst een waarschuwing gegeven. Wanneer hier geen actie op wordt ondernomen, wordt de NVWA geïnformeerd.

De NVWA en de NAK hebben afspraken gemaakt over de afhandeling van overtredingen. De NAK zal in dergelijke gevallen een rapport van bevindingen opstellen op basis waarvan de NVWA een L(ast) O(nder) D(wangsom) oplegt. Met deze afspraken hebben de NVWA en NAK bereikt dat ingeval van een overtreding slagvaardig kan worden gereageerd. De hoogte van de dwangsom kan 500 euro per dag bedragen.

Voor zaad uitvalt

Wilde haver moet verwijderd en vernietigd worden voordat het zaad uitvalt. Op percelen in Midden- en Zuid-Nederland moet het onkruid voor 1 juli verwijderd en vernietigd zijn, ook als de zaden nog niet rijp zijn en uitvallen. Voor percelen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland geldt voor 15 juli. Melden van wilde haver kan telefonisch via 0900-0625, keuze 4 of per e-mail.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer