Slachtrunderen blijven aan de prijs

Als gevolg van de hoge melkprijs komt er een beperkt aantal slachtrunderen op de markt. Die markt was al krap door de fosfaatrechten. De prijzen voor slachtrunderen liggen daarom hoog.

Slachtrunderen+blijven+aan+de+prijs
© Twan Wiermans

Volgens handelaar Derk-Jan Kuenen, tevens voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel bij Vee & Logistiek Nederland, is er nu veel vraag naar slachtrunderen, maar het aanbod is uiterst beperkt.

Als gevolg van de benodigde fosfaatrechten voor het houden van melkvee was het aanbod van slachtrunderen al krap, wat gunstig was voor de prijs. Sinds februari van dit jaar steeg die prijs sterk. Kuenen denkt dat dit te maken heeft met de hoge melkprijs. 'Wat gezond is en melk geeft, blijft lopen', stelt hij.


Weinig import

De prijs wordt daarnaast opgedreven doordat er weinig vlees wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Dit komt niet alleen doordat er in die landen veel vraag is naar vlees, de prijs voor het huren van koelcontainers voor export naar Europa ligt momenteel erg hoog.


• Bekijk de marktprijzen van slachtrunderen

Daarbij is de vraag naar rundvlees goed. Die ligt per hoofd van de bevolking hoger dan vorig jaar. De prijzen zijn nu met twee kwartjes per kilo gezakt ten opzichte van de piek enkele maanden geleden. Toen leek het erop dat slachthuizen de slachthaken niet vol kregen, wat de prijs verder opdreef.


Geen zomerdip

Wel is het volgens Kuenen zo dat er in de zomer traditioneel sprake is van een dipje. 'In de zomermaanden is de afzet in eigen land rustig. Dan geldt ook hier: kersen rood, handel dood. Dan wordt in vakantielanden veel rundvlees gegeten. Hier is dat minder.'

Kuenen denkt dat dit jaar het beetje aanbod gemakkelijk wordt opgenomen voor de geldende prijzen. De traditionele dip blijft uit. 'Als we met prijzen tussen de 4 euro voor de qua bespiering iets mindere kwaliteit slachtrunderen en 5 euro voor de sterk bespierde toppers uitkomen, zijn we als verkopers zeker niet ontevreden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer