Vogelgriep treft tweede eendenbedrijf in Gelderse Hierden

Opnieuw is op een eendenbedrijf in het Gelderse Hierden vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ruimt de circa 53.000 eenden op het bedrijf om verspreiding van het virus te voorkomen.

Vogelgriep+treft+tweede+eendenbedrijf+in+Gelderse+Hierden
© Drik Hol

Het is het tweede eendenbedrijf in Hierden waar deze week vogelgriep is vastgesteld. Het bedrijf ligt in het 1 kilometergebied van het eendenbedrijf dat woensdag besmet bleek. Onderzocht wordt of er een relatie is tussen deze twee besmettingen.

Een leghennenbedrijf dat in een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden ligt, wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en gemonitord. Voor 21 bedrijven die in de 10 kilometerzone liggen, geldt per direct een vervoersverbod.


Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.


Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. In het kader van de besmetting op de locatie in Hierden wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer