Elies Lemkes: 'Inzet hele voedselketen nodig voor transitie'

De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is klaar. Volgens provincie Noord-Brabant een eerste stap om de doelen van het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 te realiseren.

Elies+Lemkes%3A+%27Inzet+hele+voedselketen+nodig+voor+transitie%27
© Wim Roefs

Duurzaamheid, gezondheid en innovatie staan centraal en er worden vier uitvoeringslijnen beschreven: meest duurzaam en circulair, economisch toonaangevend, natuur- en landschapsinclusief en gemeenschapsinclusief. 'Via deze lijnen ondersteunen we boeren om duurzaam en toekomstbestendig te produceren. Daar hebben we de hele keten voor nodig', stelt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA).


De transitie in de landbouw en voedselketen moet bijdragen aan een gezonde leefomgeving. 'Dat vraagt om goede regelgeving en emissievermindering. De basis voor de agrifoodsector is kringlooplandbouw met minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dat kan met precisielandbouw', zegt Lemkes-Straver. 'De biodiversiteitsmonitor helpt natuur, water en landschapskwaliteit en biedt bovendien een extra verdienmodel.'


Proeftuin

Noord-Brabant heeft een toppositie in agrotech. 'Laat Noord-Brabant een proeftuin zijn van vernieuwingen. Wat mij betreft komen er honderd start-ups bij voor 2030. En belangrijk: alle boeren digitaal. Data hebben de toekomst voor de eigen bedrijfsvoering en om onderling te delen tussen schakels in de voedselketen', verwacht de gedeputeerde.

'In 2030 is 15 procent van de landbouw biologisch en hebben we vijfhonderd natuurinclusieve boeren. Dit ondersteunen we met ondernemerscoaches en inspiratiebedrijven. Een provinciaal omschakelfonds helpt inkomensonzekerheid te overbruggen bij de transitie naar biologische of natuurinclusieve landbouw', zegt Lemkes-Straver.


Grondregeling

'Ook komt er een grondregeling voor boeren die grond nodig hebben om te extensiveren. Natuurinclusieve boeren zijn vrijgesteld van de staleisen in de omgevingsverordening', benadrukt de gedeputeerde.

'We vragen aandacht voor de landbouwtransitie in het onderwijs en stimuleren de instroom van jongeren in de sector. De transitie is nodig, maar doet ook pijn. We bieden steun voor die sociale kant.'

Waarom loopt Noord-Brabant voor op landelijke wetgeving? Lemkes-Straver: 'De stikstofdruk is in veel gebieden te hoog. De intensieve veehouderij zorgt voor veel stikstofuitstoot. Ook hebben we veel natuur die daar gevoelig voor is. Alle maatregelen zijn erop gericht dat er toekomst blijft voor de boeren. We willen helpen hun bedrijfsprocessen te verduurzamen, zodat ze toekomstperspectief hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer