Negentien habitattypes 'zeer urgent' in stikstofaanpak

Negentien kwetsbare habitattypes in Nederland worden dusdanig bedreigd door stikstofneerslag dat de overheid daar volgens deskundigen nog voor eind 2025 moet ingrijpen om de overbelasting weg te nemen.

Negentien+habitattypes+%27zeer+urgent%27+in+stikstofaanpak
© Niels de Vries

Het gaat bijvoorbeeld om oude eikenbossen, hoogveenlandschappen, grijze duinen en stuifzandheide. Deze soorten natuur staan op een lijst die onlangs is gepubliceerd als bijlage bij overheidsplannen om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

De negentien habitattypes zijn aangemerkt als 'zeer urgent'. Dat is gedaan door een gespecialiseerde taakgroep waarin wetenschappers, natuurbeheerders en de overheid samenwerken. Nog eens 22 soorten natuurgebied hebben in hun rapport het label 'urgent' gekregen. Dat wil zeggen dat de stikstofneerslag uiterlijk voor 2030 op een voor de natuur veilig niveau moet zijn gebracht. In vaktaal heet dat: onder de kritische depositiewaarde.


Urgentielijst

Een habitat komt op de urgentielijst terecht als landelijk minimaal 20 procent van deze natuurcategorie is overbelast met schadelijke stikstofverbindingen. Het gaat dan om ammoniak, dat vooral van de agrarische sector komt, en om stikstofoxiden van verkeer en industrie. Er is het kabinet veel aan gelegen om die problemen op te lossen, want het stikstofprobleem schaadt niet alleen de natuur, maar ook de economie.

De zogeheten 'quickscan' bouwt voort op een onderzoek dat ecoloog Roland Bobbink begin dit jaar uitbracht in opdracht van Greenpeace. Die organisatie concludeert dat de opgave voor de overheid nog groter is dan het eerdere onderzoek liet zien. 'Terwijl 2025 steeds dichterbij komt, lijkt het kabinet nog steeds de tijd te nemen voor de aanpak van de stikstofcrisis. Die tijd is er niet', stelt de milieuorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer