Fiscaal+jurist%3A+%27Wees+een+echte+ondernemer+en+denk+vooruit%27
Interview
© Jos Thelosen

Fiscaal jurist: 'Wees een echte ondernemer en denk vooruit'

Wanneer een bedrijf stopt, moet er fiscaal worden afgerekend. In de praktijk komt een ondernemer dan soms toch voor financiële verrassingen te staan. Zoals nu in het kader van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Franc Beekmans van Huisvennen Advies in Goirle licht toe.


Wat speelt er?

'Ondernemers die hun bedrijf beëindigen, moeten afrekenen met de Belastingdienst. Afhankelijk van de leeftijd van bijvoorbeeld de stallen moet er meer of minder worden afgeboekt en de Belastingdienst gaat daar niet altijd in mee. Dit lijkt nu aan de orde bij enkele deelnemers aan de saneringsregeling, maar in principe kan zich dit voordoen bij iedereen die het bedrijf beëindigt of delen ervan verkoopt.'

Om van de brutoafrekening naar het netto-eindresultaat te komen, moet je alle facetten die een rol spelen, wel goed in beeld hebben

Franc Beekmans, Huisvennen Advies

Je laat je bedrijfsadviseur hier vooraf toch aan rekenen?

'Dat is wel het beste. Hoe het financiële eindplaatje er precies komt uit te zien, verschilt namelijk per individueel geval. Om van de brutoafrekening naar het netto-eindresultaat te komen, moet je alle facetten die daarbij een rol spelen, wel goed in beeld hebben en doorrekenen.'


Is hierover geen jurisprudentie?

'Jawel. Jurisprudentie geeft richting aan hoe de wet moet worden gelezen, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn nog altijd twee verschillende zaken. Het komt bijvoorbeeld voor dat een rechter een claim afwijst omdat de termijn is verstreken of een onderbouwing ontbreekt. Dan gaat het dus niet meer over de kern van de zaak.'


Wat kun je doen als je in een situatie zit waarbij er sprake is van een geschil?

'Laat je bijstaan door een deskundige met fiscaal juridische ervaring. Maak daarmee een analyse van wat in de kern de oorzaak van de discussie is. Maar beter is het om te voorkomen dat zo'n situatie ontstaat.

'Mijn advies is vooraf het onroerend goed te laten taxeren, eventueel in vooroverleg met de Belastingdienst. Leg de uitsplitsing van de saneringsvergoedingen of, als dat speelt, het concept van de overdrachtsakte voor aan de Belastingdienst. Krijg je na afloop discussie, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.'


Hoe voorkom je dit soort situaties?

'Helemaal voorkomen is denk ik een utopie. Maar houd je regelmatig met deskundigen je bedrijf tegen het licht en denk je daarbij voortdurend vijf jaar vooruit, dan is dat wat er met het bedrijf gebeurt, beter gepland. Ook stoppen. Doe je dat niet en je wilt bijvoorbeeld uitbreiden, dan moeten ineens op veel terreinen stappen worden bijgezet. Denk je vooruit, dan onderneem je met meer beleid en overkomt je minder. Wees een echte ondernemer.'


Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer