Hogere melkprijs kaasfabriek voor duurzame boer

Het verduurzamen van een melkveebedrijf vraagt om ondernemerschap. Rakesh de Vries uit het Friese Tersoal is een voorbeeld van een melkveehouder die kansen ziet om van duurzaam boeren een verdienmodel te maken. Hij zoekt dat onder meer in zijn manier van beweiding en natuurbeheer. Daardoor krijgt de melk van maatschap De Vries een hogere prijs van de kaasfabriek.

De negentig koeien van De Vries grazen in het ruime perceel achter de boerderij. De wei is één van de projecten waar de melkveehouder het komende jaar mee aan de slag wil gaan.

'We gaan hier een echt weidemengsel met diverse kruiden en klaver inzaaien om te kijken wat dat met de gezondheid van de koeien doet. Het is ook de bedoeling dat je vooral door het zaaien van vlinderbloemigen uiteindelijk minder kunstmest gebruikt. Bij kaasfabriek Henri Willig krijg ik voor deze bedrijfsvoering weer een plus voor mijn melk.'

Minder plastic

De Vries is constant op zoek naar punten die hij in zijn duurzame bedrijfsvoering kan verbeteren. Hij heeft in het voorjaar bijvoorbeeld een haspel met dekkleed voor de kuil aangeschaft. 'Op deze manier hoef ik geen landbouwfolie te gebruiken.'

Dat kleed gaat minstens tien jaar mee, geeft hij aan. 'Ik bespaar er veel arbeid mee, want de installatie kan ik in mijn eentje bedienen. Ik wil graag minder afhankelijk zijn van anderen, dan is deze investering dus prima. Duurzaam en voor mij ook tijdbesparend.'


Kringloop is toekomst

De percelen rondom de boerderij in Tersoal zijn groot genoeg om alle dierlijke mest weg te zetten. 'Ik ken collega-boeren die te veel dierlijke mest hebben en dat overschot afvoeren. Die mogen dan wel weer kunstmest aankopen. Die manier van boeren past natuurlijk niet bij waar we in de nabije toekomst met de agrarische sector naar toe willen. Dat is voor mij kringlooplandbouw.'


Webinar 7 juni - Geld verdienen aan duurzaamheid

Nieuwe Oogst organiseert in samenwerking met Rabobank een inspirerend webinar over hoe melkveehouders geld kunnen blijven verdienen ondanks de veranderende markt, klimaat en regelgeving. Met daarin drie boeren die met vallen en opstaan hun verdienmodel hebben aangepast op toekomstige ontwikkelingen. Dit webinar vindt plaats op dinsdag 7 juni van 20 tot 21 uur. Jij kunt er ook digitaal bij zijn en vragen stellen. Aanmelden kan hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer