Rabobank: Duinboeren helpen met gebiedsgerichte aanpak

Stichting Duinboeren is een groep van 170 agrarisch ondernemers die wonen en werken vlak bij Nationaal Park Loonse en Drunense duinen. De Brabantse boeren willen met een gebiedsgerichte aanpak natuurdoelstellingen halen zonder dat dit ten koste gaat van het verdienmodel van de deelnemende agrariërs. Melkveehouder Bart Combee heeft veel baat gehad bij de ondersteuning van zijn agrarische collega's.

Combee staat te glunderen van trots in de nieuwe melkveestal, die zo'n 300 meter van de ouderlijke boerderij staat. 'Het toekomstperspectief was een aantal jaren geleden niet best. Want onze boerderij staat tussen bebouwing. Onze buren hadden geen last van ons, maar we konden niet voldoen aan de geurcirkel. Dus zat optimaliseren en uitbreiden er op die locatie voor mij als jonge boer niet in.'

De ondernemer is samen met de Duinboeren gaan kijken wat er wel mogelijk was in dit gebied. 'En nu staat er, mede door ondersteuning van provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, een fraaie kwatrijnstal.'


Boer aan het stuur

Jorrit Dekkers is naast directeur Food & Agri Rabobank Midden-Brabant, ook lid van de raad van advies van de Gebiedsonderneming Duinboeren & Maatschappij. Deze adviesraad is een initiatief van de Duinboeren. Dekkers was in beide functies nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe stal in Helvoirt.

'Wij hebben aan de voorkant meegedacht met Bart en dan is het gaaf om te zien dat deze stal er nu staat en de jonge boer hier vol trots een rondleiding geeft. En je ziet dat Bart vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaat', zegt Dekkers. 'Ik vind dit een mooi voorbeeld van hoe de Duinboeren met hun aanpak succes behalen. Op basis van breed overleg met alle partijen, maar wel met de boer aan het stuur.'


Moderne technieken

De kwatrijnstal in het Brabantse Helvoirt is een ontwerp dat is ontstaan in overleg met Brabants Landschap, de pachter, het Waterschap en een landschapsarchitect. Combee is blij dat het uiteindelijke ontwerp voldoet aan de wensen van alle partijen.

'Iedereen had zo zijn eigen belang bij de nieuwbouw. Door al die elementen zo goed mogelijk te verwerken, staat er nu een open stal die past in het landschap en die draait op basis van stro. Met moderne technieken om mest en urine te scheiden. En een aanschuifrobot en een melkrobot om ons werk makkelijker te maken. Wat dat betreft ben ik klaar voor de toekomst', stelt Combee.

Wilt u ook samen met boeren uit uw omgeving aan de slag met een gebiedsplan? Informeer wat Rabobank voor u kan betekenen. Neem contact op via food-agri@rabobank.nl.


Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met kennispartner Rabobank

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer