Erve Mentink produceert naast melk ook data

Het verduurzamen van een melkveebedrijf vraagt om ondernemerschap. In een serie van drie afleveringen vertellen melkveehouders over hoe zij kans hebben gezien om van duurzaam boeren een verdienmodel te maken. Els Uijterlinde runt samen met haar man een melkveebedrijf in het Overijsselse Deurningen. Hun Erve Mentink is niet alleen een duurzame boerderij, het is ook een onderzoeksbedrijf.

Els Uijterlinde heeft net als haar man Gerard gestudeerd aan de Universiteit in Wageningen. 'Vanuit die achtergrond zien wij in dat onderzoek erg noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat er een gezonde agrarische sector blijft in ons land. Dus hebben wij zo'n vijf jaar geleden besloten om met ons bedrijf actief deel te nemen aan onderzoeken die een duurzame bedrijfsvoering tot doel hebben.'

Het begon toen met een proef kruidenrijk grasland. 'Momenteel hebben we diverse stroken ingezaaid met onder meer mais, bieten en veldbonen', zegt Uijterlinde. 'En de Universiteit van Wageningen meet de stikstofniveau's van zowel binnen als buiten de stal.'


Uitdagingen

De proef met kruidenrijk grasland is positief verlopen en ook over de uitbreiding van het aantal uren weidegang is de melkveehouder enthousiast. Maar er blijven altijd uitdagingen. 'Je kunt niet regulier bespuiten. Dus in feite wordt jouw 'gereedschapskist' een stuk kleiner.'

De ondernemer heeft bijvoorbeeld een perceel waar wat ridderzuring opkomt. 'Dan moeten we even diep nadenken hoe we dat gaan aanpakken. Want we willen niet terug naar de tijd dat je alles met de hand moest uitsteken. Dus schakelen we wetenschappers van de universiteit in. Of mensen die drones ontwikkelen. Om zo met moderne middelen toch op een natuurlijke manier te kunnen werken.'

Uijterlinde is op 7 juni een van de gasten tijdens het webinar Verdienen aan duurzaamheid. Aanmelden voor dit webinar is gratis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer