Rabobank: Duinboeren blijven ondernemen in en om natuurgebied

Zo'n 170 Brabantse agrarisch ondernemers in het gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen hebben zich verenigd in Stichting Duinboeren. Ze willen met een gebiedsgerichte aanpak natuurdoelstellingen halen zonder dat dit ten koste gaat van het verdienmodel van de deelnemende boeren.

Melkveehouder Sjaak Sprangers is voorzitter van Stichting Duinboeren. Hij runt in Kaatsheuvel, precies op de rand van het Nationaal Park, samen met zijn vrouw en dochter een biologisch melkveebedrijf met zeventig Jersey-koeien. 'De Duinboeren zijn in de jaren negentig eigenlijk ontstaan vanuit angst. In die tijd werd Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen opgericht en een groep boeren met voornamelijk melkveehouders wilde graag de ontwikkelingen op de voet volgen, omdat ze natuurlijk bang waren voor hun eigen bestaansrecht.'

De Duinboeren zijn in de jaren daarna een serieuze gesprekspartner geworden, vervolgt Sprangers. 'En we hebben de verbreding opgezocht. Dus nu bestaat de groep uit een heel divers palet aan agrarisch ondernemers met, naast melkveehouders, ook kampeerboerderijen, varkenshouders en boerderijwinkels.'

Een van de jonge ondernemers die in dit gebied wil blijven wonen en werken is Laura van Esch. De boerendochter zag het niet zo zitten om de opvolger te worden van het melkveebedrijf van haar ouders. Maar ze heeft wel een grote passie voor het boerenleven. Ze besloot een boerderijwinkel te beginnen waar de consument uit een rijk aanbod kan kiezen, met daarbij veel streekproducten.


Zoek samenwerking

'Het opstarten van de boerderijwinkel betekende voor mij dat ik kon blijven wonen en werken in het gebied waar ik me thuis voel. En dat de boerderij ook in de toekomst, als mijn ouders ooit stoppen met melken, binnen de familie kan blijven', zegt Van Esch. 'Ik heb nog even nagedacht over het zelf verwerken van onze melk, maar er zijn in deze omgeving al een aantal boeren die bijvoorbeeld heerlijk ijs of perfecte kazen maken. Dus leek het mij beter om in plaats van de concurrentie aan te gaan, juist de samenwerking op te zoeken en deze winkel te beginnen.'

Samenwerking en verbreding zijn voor Sprangers de kernwoorden waar De Duinboeren voor staan. 'Zonder samenwerking en goed overleg kom je er niet. Wij hebben al veel bereikt, maar op het gebied van ruilverkaveling moet er nog het een en ander gebeuren. Wij willen de huiskavels versterken, zodat bijvoorbeeld de weidegang voor de koeien makkelijker wordt', zegt hij.


Positie versterken

'Dat betekent dat we veel moeten overleggen met de overheid en natuurorganisaties om duidelijk te maken dat wij best mee willen werken met het behalen van natuurdoelen. Maar dat daar ook iets tegenover moet staan. En dan hebben we het niet over het groeien van bedrijven, maar over het versterken van hun positie in en om het natuurgebied. Want dit is wel de plek waar De Duinboeren willen blijven boeren. Dit is hun thuis en daar zijn ze zuinig op', aldus de voorzitter van Stichting Duinboeren.

Wilt u ook samen met boeren uit uw omgeving aan de slag met een gebiedsplan? Informeer wat Rabobank voor u kan betekenen. Neem contact op via food-agri@rabobank.nl.


Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met kennispartner Rabobank

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer