Start bouw aardwarmteproject Maasdijk

De boorwerkzaamheden voor de eerste put van een aardwarmteproject in het Zuid-Hollandse Maasdijk zijn maandag gestart. Energieleverancier HVC realiseert hier samen met warmtecoöperatie Maasdijk een aardwarmteproject. Tachtig glastuinbouwondernemers worden bij een positief boorresultaat over anderhalf jaar op duurzame aardwarmte aangesloten.

Start+bouw+aardwarmteproject+Maasdijk
© West Country Media

Het gaat om zo'n 500 hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan 50.0000 huishoudens. In totaal worden zes putten geboord.

Geologisch onderzoek moet aantonen of en in welke mate de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Naar verwachting neemt de boring per put ongeveer een maand in beslag. In totaal duren de boorwerkzaamheden een halfjaar.


Temperatuur en opbrengst

Als de eerste twee boringen zijn gedaan, volgt een 'well test'. Dat gebeurt om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. De prognose is dat de zes putten gezamenlijke ongeveer 50 MWth warmte kunnen produceren. Dat is ruim voldoende voor tachtig telers. Daarnaast wordt onderzocht of ook woonwijken kunnen aansluiten.

Bij het boren gaat er eerst een buis de grond in tot een diepte van ongeveer 1.200 meter. Daarna wordt er geboord tot 3.200 meter. De putten worden voorzien van binnenbuizen van glasfiber epoxy. Hierdoor zijn ze langdurig beschermd tegen corrosie.

Boormanager Gerrit Schurink van HVC stelt dat deze innovatieve aanpak leidend is voor het putontwerp in de geothermie. 'Die wordt de standaard en is een grote stap voorwaarts in kwaliteit en betrouwbaarheid van geothermiebronnen in Nederland. Met deze Industriestandaard Duurzaam Putontwerp garandeert de sector dat aardwarmte veilig en verantwoord kan worden gewonnen, zonder risico's voor de drinkwatervoorziening.'


Alternatief voor fossiel

Aardwarmte is een van de alternatieven voor fossiele energie. Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen te verwarmen. Hiervoor zijn twee putten nodig, ook wel een doublet genoemd.

Via de productieput wordt water omhoog gepompt, waarbij de warmte via een warmtewisselaar wordt overgedragen aan het warmtenet. Via de injectieput gaat het afgekoelde water weer terug de grond in. De warmte wordt via het lokale warmtenet verspreid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer