Kabinet stopt per direct met subsidiëren biomassa voor opwekking warmte

Het kabinet stopt per direct met het subsidiëren van warmteopwekking met biomassa. Dat laat minister van Energie Rob Jetten vrijdag weten.

Kabinet+stopt+per+direct+met+subsidi%C3%ABren+biomassa+voor+opwekking+warmte
© VidiPhoto

In de Tweede Kamer klinkt al langer kritiek op het stoken van houtige biomassa, omdat er bossen voor moeten worden gekapt. Met deze warmte worden voornamelijk gebouwen en kassen verwarmd.

Volgens Jetten zijn biogrondstoffen nog steeds 'cruciaal om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen', maar hij erkent dat er 'maatschappelijke zorgen over biogrondstoffen' zijn. Daar 'heeft het kabinet oog voor'.


Groen gas

Het kabinet wil 'hoogwaardige toepassingen' van biogrondstoffen wel blijven 'ondersteunen', waar de alternatieven beperkt zijn, aldus Jetten. Hij noemt verf op basis van biogrondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen en groen gas als voorbeelden.


Comité Schone Lucht (CSL) vindt de subsidiestop een 'baanbrekend en moedig' besluit. 'Nederland zet hiermee de toon en daagt Brussel uit', zegt Fenna Swart van het comité. Het CSL wil dat ook subsidies die al vergeven zijn aan biomassacentrales ingetrokken worden. 'De 395 miljoen euro gereserveerde subsidies voor biomassa kunnen dan geïnvesteerd worden in echte duurzame technieken.' Daarnaast gaat de import van biomassa nog door. Dat vindt de organisatie 'onacceptabel'.

Volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zijn juist 'alle vormen van duurzame energie' essentieel om de klimaatdoelen te halen. 'Daar is ook duurzame biomassa voor nodig', stelt de organisatie in een verklaring. De vereniging vindt dat een plan van het kabinet ontbreekt om de stopzetting van biomassa te compenseren met andere alternatieven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer