Officiële aftrap Aardwarmteproject Maasdijk

Glastuinders in het Zuid-Hollandse Maasdijk gebruiken volgend jaar warmte uit de bodem in hun kassen. Wethouder energietransitie Pieter Varekamp (VVD) heeft dinsdag de officiële aftrap gegeven voor het Aardwarmteproject Maasdijk.

Offici%C3%ABle+aftrap+Aardwarmteproject+Maasdijk
© Thierry Schut

Het project is een samenwerkingsverband tussen gemeente Westland, HVC en Warmtecoöperatie Maasdijk. Doel is om ruim 400 hectare aan kassen duurzaam te verwarmen. Daarnaast kunnen burgers hun huizen op termijn op het warmtenet aansluiten.

Voorzitter Jacco Besuijen van Warmtecoöperatie Maasdijk is blij dat er na een periode van intensieve voorbereiding nu een concrete start is gemaakt. 'We zijn als telersvereniging al langer bezig om betaalbare alternatieven te vinden om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen. Dat is in deze onzekere tijden alleen maar extra actueel geworden.'


145 meter

HVC heeft ruime ervaring met het inzetten van duurzame energie in bedrijven en woningen. Op de bouwlocatie in Maasdijk zijn de torens al geplaatst om tot 145 meter te kunnen boren. De komende maanden wordt het systeem in de praktijk getest om te ervaren welke resultaten haalbaar zijn. De planning is dat de eerste bedrijven begin volgend jaar van de aardwarmte kunnen profiteren.

Hoe hoger de warmteproductie van de bron, hoe meer bedrijven vervolgens ook kunnen aansluiten, stelt Besuijen. Het overgrote deel van de telers in het gebied is geïnteresseerd. 'Daarvoor zijn ook al contracten getekend. In een volgend stadium kan het warmtenet verder worden uitgebreid richting Westerlee en 's-Gravenzande.'


Expertise

Volgens Besuijen is de inbreng van HVC cruciaal vanwege zijn expertise, maar ook om de financiële risico's te beperken. 'Het gaat om grote investeringen die door de telers onmogelijk alleen zijn op te brengen.'

Varekamp stelt dat initiatieven als het Aardwarmteproject Maasdijk van evident belang zijn voor de hele glastuinbouw in het Westland. 'Het is goed dat deze techniek zo steeds breder beschikbaar komt.'


Trias Westland

HVC heeft eerder in samenwerking met diverse partijen het aardwarmteproject Trias Westland gerealiseerd. Dit behelst twee aardwarmtebronnen op 2,3 kilometer diepte. De geproduceerde warmte uit Trias Westland wordt geleverd aan tuinders en woningen in het nabije Lierkwartier.


'De samenwerking met ondernemers in Trias Westland heeft geresulteerd in een groot draagvlak onder glastuinders, overheden en financiers', stelt algemeen directeur Dion van Steensel van HVC.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer