Samenwerking pluimveesector in Avined steunt innovatie

Het belang van sectororganisatie Avined voor de pluimveehouderij is groot voor alle betrokken partijen. Door de goede samenwerking is er op de pluimveebedrijven en in de periferie steeds sprake van vooruitgang en innovatie, stelt voorzitter Kees de Jong van Avined bij de presentatie van het jaarplan. 'We gaan niet op onze lauweren zitten en het ook komend jaar weer een stapje beter doen.'

Samenwerking+pluimveesector+in+Avined+steunt+innovatie
© Twan Wiermans

Met de vogelgriepperikelen van de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat Avined een belangrijke rol speelt in de pluimveesector. 'We zijn het eerste aanspreekpunt voor de overheid', zegt De Jong. 'We weten precies welke bedrijven erin het gebied zitten en kunnen snel maatregelen nemen met het zo klein mogelijk houden van de impact van een uitbraak.'

'Hoewel er binnen de sector wel eens tegengestelde belangen zijn, weten we elkaar binnen Avined steeds te vinden met een gezamenlijk standpunt', vervolgt de voorzitter. 'We kunnen de wensen van de sector goed overbrengen en maximale invloed uitoefenen. Al is het uiteraard de overheid die uiteindelijk de beslissingen neemt.'

Om de juiste informatie te geven heeft Avined een factsheet vogelgriep gemaakt. Daarin legt de organisatie uit waarom vogelgriep zo'n groot probleem is voor de pluimveesector en wat gedaan wordt om verspreiding te voorkomen.


Voor pluimveehouders en periferie

Het is van belang de samenwerking van alle betrokken partijen in Avined vast te houden, stelt De Jong. 'Hierdoor hebben we een sterke pluimveesector met primaire bedrijven die op alle vlakken goed scoren en samen met de periferie leidt dat tot innovaties. Door die innovaties heeft de periferie wereldwijd een sterke positie.'

In het jaarplan voor 2022 gaat Avined verder op de ingeslagen weg met het verbeteren van diergezondheid en dierenwelzijn. Aandachtspunten zijn komend jaar het verder verlagen van het antibioticagebruik, met extra aandacht voor colistine. Met de salmonella-aanpak loopt Nederland voorop. Alle sectoren van vermeerdering, leg, vleeskuikens en kalkoenen zitten ruim onder de Europese normen.

Andere actiepunten voor dit jaar zijn het verbeteren van de I&R via database KIP en doorontwikkeling van beide IKB-regelingen IKB Ei en IKB Kip.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer