Tarweprijs doorbreekt grens 400 euro

Na een periode van iets meer stabiliteit stijgen deze week de tarwenoteringen op de internationale beurzen weer fors. De reden, naast de aanhoudende onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne, is onder meer de twijfel over de kwaliteit van de wintertarwe in de Verenigde Staten.

Tarweprijs+doorbreekt+grens+400+euro
© Fotografie Twan Wiermans

De Matif in Parijs verhoogde deze week de notering voor maaltarwe op levering in mei van 375 euro naar bijna 410 euro per ton. Daarvoor was het een maand rustig op de internationale markt. Het leek erop dat onzekerheden over het tarweaanbod vanwege de crisissituatie in Oekraïne in de markt waren verwerkt.

Naast de noteringen voor tarwe van oogst 2021, stijgen ook de indicatieprijzen voor tarwe van de oogst van dit jaar en van oogst 2023. Leveringscontracten voor september 2022 zijn deze week verkocht voor 370 euro en de notering voor tarwe op levering in september 2023 stijgt naar 310 euro. Bij de Matif wordt tarwe voor de oogst van volgend jaar voor het eerst voor meer dan 300 euro per ton verhandeld.

De Matif reageert daarmee op de eerdere prijsverhoging bij de CBOT in Chicago. Daar was de stijging volgens analisten een reactie op negatieve berichten over de vitaliteit van de wintertarwe in de Verenigde Staten. Na monitoring blijkt dat slechts 32 procent van het areaal goed tot uitstekend groeit. Dat was vorig jaar op hetzelfde moment in het seizoen nog 53 procent.

Verder is 36 procent van de tarweaanplant vanwege de aanhoudende droogte in slechte tot zeer slechte staat. Dit was vorig jaar 19 procent. Vanuit Frankrijk komen positievere berichten. Daar wordt de stand van het tarwegewas op 92 procent van het areaal als goed tot uitstekend beoordeeld. Wel daalt het Franse tarweareaal met bijna 4 procent tot 4,79 miljoen hectare.

De stijgende tarwenoteringen worden ondersteund door nieuwe cijfers die het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) deze week publiceerde in het World Agricultural Supply and Demand Estimates-rapport van april. USDA voorspelt onder meer een groter verbruik van tarwe, minder export dan verwacht en een daling van de berekende tarwevoorraden.

De grotere consumptie wordt toegeschreven aan India. Daar gebruikt de overheid uit de eigen strategische voorraden 4,4 miljoen ton tarwe extra voor het realiseren van binnenlandse voedselprogramma's. Met een totaal van bijna 108 miljoen ton stijgt het Indiase tarweverbruik naar recordhoogte.

Export vanuit EU lager

USDA heeft het volume voor export wereldwijd naar beneden bijgesteld. Met name vanuit de Europese Unie (EU) is minder tarwe verkocht dan voorspeld. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, verwachtte het Amerikaanse ministerie dat een groot deel van de vraag naar tarwe uit het Zwarte Zeegebied zou worden overgenomen door de EU. Dat blijkt mee te vallen.

Ook lijkt Rusland beter in staat om tarwe te leveren dan werd verondersteld. USDA verlaagde wel het exportvolume voor Oekraïne met nogmaals 1 miljoen ton tot in totaal 19 miljoen ton voor het seizoen 2021-2022, omdat het transport vanuit de havens aan de Zwarte Zee inmiddels helemaal is uitgesloten.

De prognoses van USDA resulteren in wereldwijde berekende tarwevoorraden die dalen met 3 miljoen ton tot ruim 278 miljoen ton. Dit is goed voor 18,3 weken consumptie. Het is de laagste berekende voorraad sinds het seizoen 2017-2018.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer