Tarwenoteringen rijzen de pan uit door Oekraïnecrisis

De tarweprijs knalt omhoog op de Matif in Parijs. Daar steeg de termijnnotering maart 2022 voor maaltarwe met 48,50 euro naar 314,25 euro per ton. Voor de notering mei 2022 steeg de prijs met 43,50 euro naar 312,50 euro per ton.

Tarwenoteringen+rijzen+de+pan+uit+door+Oekra%C3%AFnecrisis
© Twan Wiermans

De forse prijsstijgingen zijn een reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. Gisteren tikte de Parijse tarwenotering zelfs even 344 euro per ton aan. De noteringen stegen donderdag op de termijnmarkt in Chicago naar het hoogste niveau in 9,5 jaar. Het aflopende contract voor tarwe stond daar op 24 februari op 310 euro per ton.


Export vanuit het Zwarte Zeegebied is door de Russische bombardementen op het moment niet mogelijk. Daardoor zijn belangrijke spoorwegen en havens als Marioepol en Odessa onbruikbaar geworden. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 29 procent van alle tarwe-exporten in de wereld.


Gevolg van inval onduidelijk

Het is nog lastig te zeggen wat de verdere gevolgen zijn van de Russische inval voor de graanmarkten. Bloomberg news meldt dat banken de financiering van goederenbewegingen binnen Oekraïne hebben beperkt en dat sommigen zich helemaal hebben teruggetrokken. Een aantal Europese banken waren voor de invasie al begonnen om de handel in grondstoffen in de Oost-Europese landen te beperken, in afwachting van mogelijke sancties.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De droogte in delen van de Verenigde Staten waar wintertarwe wordt geteeld heeft ook invloed op de stijgende tarwenoteringen. Daarnaast droeg de meest recente gewasupdate van USDA, waaruit bleek dat de conditie van tarwe in een aantal staten achteruitgaat, bij aan de stijging. Er ontstaan langzamerhand zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid van tarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer