Broers willen vertroebelde beeld van agrarische sector wegnemen

De broers Gert-Jan en Rick Nijhoff waren acht jaar bezig met de voorbereidingen voor een spiksplinternieuwe kijk- en stadsboerderij aan de rand van Emmen. In maart gingen ze open. Ze tonen dat het bedrijf deel uitmaakt van de samenleving.

Broers+willen+vertroebelde+beeld+van+agrarische+sector+wegnemen
© Jan Anninga

Onder het motto Zuivel en Meer verbindt melkveebedrijf en kijk- en stadsboerderij 't Nije Hoff het moderne boeren met maatschappelijk ondernemen op een bijzondere locatie. De onder architectuur gebouwde moderne boerderij ligt tussen een natuurgebied en een toegangsweg naar het Drentse Emmen op een steenworp afstand van twee woonwijken.

Eigenaren Gert-Jan en Rick Nijhoff hebben een missie. Ze willen het publiek afhelpen van het vertroebelde beeld dat veel mensen lijken te hebben van de agrarische sector. Dat doen ze door simpelweg te laten zien en beleven hoe het boeren tegenwoordig werkt.


Boerderijeducatie

'We boeren zoals ieder ander met een melkrobot, koeborstels en een ligboxenstal met koematrassen, maar bieden ook een uitgebreide horecavoorziening, binnenkort een boerderijwinkel waar we onze eigen kaas verkopen en we doen aan boerderijeducatie. Afgelopen weekend stonden hier in de voergang van de stal nog zeven hummeltjes naast elkaar met bezempjes te vegen', zegt Gert-Jan Nijhoff.

Afgelopen weekend zaten we helemaal vol, terwijl we er geen ruchtbaarheid aan hebben gegeven dat we opengingen

Rick Nijhoff, 't Nije Hof in Emmen

Het concept slaat aan. Mensen uit Emmen en omgeving weten de boerderij goed te vinden. Bij mooi weer zit het terras vol, boekingen voor besloten bijeenkomsten lopen vlot binnen en op het eerste schapenscheerfestijn kwamen tientallen nieuwsgierigen af. Ook ontvingen de ondernemers schoolklassen.


Voortraject

Dat het meteen goed zat met de belangstelling, heeft misschien ook te maken met het voortraject. Dat verliep niet zonder slag of stoot, zodat de broers ongewild regelmatig de media haalden en mensen ruimschoots voor de openstelling een kijkje kwamen nemen.


Door de gekozen locatie hadden de twee ondernemers te dealen met zowel natuurwetgeving als het vestigen van een boerderij vlak bij een woonbuurt. De 15 hectare grote huiskavel lag er al, maar moest worden omgezet van akkerland naar weiland. Het bos achter het bedrijf is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, waardoor de bufferzone waarin het ligt moest worden aangepast.

Zowel de ammoniakwetgeving als het Programma Aanpak Stikstof zorgde voor vertraging in de realisatie en maakten het ook moeilijker om financiering te vinden. Ondanks de open communicatie via een voorlichtingsbijeenkomst in de naburige woonwijk kwam het toch tot een bezwaarprocedure bij de Raad van State.


Stikstofrechten

Samen met de coronapandemie en het wachten op de mogelijkheid tot het verwerven van stikstofrechten, perikelen met een faillissement van de aannemer en het vinden van externe financiering duurde het acht jaar voordat de staldeuren open konden. 'Dit hadden we allemaal niet verwacht, zeker gezien de goede medewerking van zowel de gemeente, de provincie als partijen als Natuur en Milieufederatie Drenthe. Afgelopen weekend zaten we helemaal vol, terwijl we er geen ruchtbaarheid aan hebben gegeven dat we opengingen', zegt een tevreden Rick Nijhoff.


De kleindieren ondersteunen de educatieactiviteiten.
De kleindieren ondersteunen de educatieactiviteiten. © Jan Anninga

Gert-Jan Nijhoff studeerde agrarische bedrijfskunde op Aeres Hogeschool Dronten en en Rick Nijhoff land- en watermanagement bij Van Hall Larenstein in Velp. 'Het begon rond 2014 te kriebelen, toen we merkten dat om ons heen sommigen bijna niets wisten van de landbouw. Iedereen vindt er wel wat van en de paar procent die je erover hoort op sociale media, voert de boventoon', zegt Gert-Jan Nijhoff. 'Toch blijkt er wel degelijk draagvlak voor de agrarische sector als er hier op een zondagmiddag vijfhonderd bezoekers langskomen en geen mens zegt dat het hier stinkt.'


Gezworen boeren

De broers hebben twee koks in dienst genomen en tien losse krachten zijn beschikbaar voor onder andere de bediening. Zelf zijn ze er dan voor het toezicht en de rondleidingen. 'We zijn gezworen boeren. De horeca komt erbij', zegt Rick Nijhoff, die verwacht dat het verkazen van de melk de helft van de inkomsten binnenbrengt naast een tak akkerbouw die ze aanhouden. De andere helft komt dan uit de horecaomzet. Al met al verwachten de ondernemers genoeg opbrengsten voor twee inkomens te halen.


De horecatak moet zorgen voor de helft van het inkomen.
De horecatak moet zorgen voor de helft van het inkomen. © Jan Anninga

Het agrarische gedeelte van het bedrijf is modern van opzet, maar niet grootschalig. Met dertig tot vijftig Jersey-koeien, die vanaf augustus aan de melk komen, is het maximum wel bereikt. De broers willen maar één melkrobot en alle melk zelf tot kaas verwerken. 'Emmentaler', grapt Gert-Jan Nijhoff. Het wordt een kaasje dat vooralsnog uitsluitend in de eigen boerderijwinkel wordt verkocht.

Willen de bezoekers blijven komen, dan moet het een professioneel ogend bedrijf zijn, menen de broers. 'De basis is dat het er strak en representatief uitziet, zodat je aan de verwachtingen kunt voldoen. Ik denk dat dit wel is gelukt', zegt Gert-Jan Nijhoff.


Gert-Jan en Rick Nijhoff van 't Nije Hoff in Emmen.
Gert-Jan en Rick Nijhoff van 't Nije Hoff in Emmen. © Jan Anninga


Bedrijfsgegevens

De broers Gert-Jan (33) en Rick (30) Nijhoff hebben een melkvee- en akkerbouwbedrijf aan de rand van het Drentse Emmen. Ze hebben 15 hectare grasland en elders nog 25 hectare akkerland waar ze brouwgerst, suikerbieten en mais verbouwen. De ondernemers hebben stalruimte voor vijftig Jersey-koeien. De kaas die zij gaan produceren, gaan ze vooralsnog alleen in hun eigen boerderijwinkel verkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer