Studenten ontwerpen ultieme verticale boerderij

Studententeams vanuit de hele wereld hebben zich bij Wageningen University & Research (WUR) aangemeld om de best denkbare verticale boerderij voor stadslandbouw te ontwerpen in de Urban Greenhouse Challenge.

Studenten+ontwerpen+ultieme+verticale+boerderij
© ELLA TILGENKAMP

De snelle ontwikkeling van stadslandbouw in techniek en concepten is voor WUR reden om deze internationale wedstrijd rondom teeltechniek voor de tweede keer uit te schrijven. Wetenschappers en het bedrijfsleven zien nieuwe ruimtebesparende vormen van plantaardig telen als een belangrijke pijler onder toekomstig mondiaal voedselbeleid in stadsregio's.

In een internationale voorcompetitie nemen 53 multidisciplinaire studententeams het tegen elkaar op om professionele voedselproductie te introduceren in de metropolitane omgeving. De opdracht: ontwerp de ultieme verticale boerderij van de nabije toekomst.

Daarbij dienen sociale, economische, ecologische en technische aspecten in een goed samenhangend concept te worden geïntegreerd. De teams ontvangen van hun docenten alle specificaties die nodig zijn bij stadslandbouw en krijgen de mogelijkheid om hun eigen gegevens te verzamelen tijdens een sitebezoek.

Hiermee wordt bijgedragen aan langetermijnoplossingen op het gebied van gezond, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel voor snelgroeiende steden

Rio Pals, ingenieur en mede-initiatiefnemer Urban Greenhouse Challenge

Coronavirus

Vorig jaar was de voormalige Amsterdamse Bijlmergevangenis de locatie waar studenten elkaar mochten uitdagen. Dit jaar is gekozen voor een belangrijke hub voor innovatie en een van de grootste urbane regio's ter wereld, gelegen in Dongguan in China. Vanwege de actuele zorgwekkende ontwikkelingen met het coronavirus is het sitebezoek in China echter voorlopig onder voorbehoud, laat WUR weten. Uiterlijk 24 februari wordt er een besluit genomen over deze studiereizen.


De eerste selectie uit drieënvijftig deelnemende studententeams heeft plaatsgevonden en de beste twintig mogen door naar de volgende ronde. Welke tien teams de laatste fase ingaan wordt in mei bekend. De uiteindelijke winnaars zullen bekendgemaakt worden op 23 juni.

Stadslandbouw bestaat al eeuwen, maar er zijn veelbelovende technologische innovaties voor voedselproductie in de stad. Vertical Farming is zo'n hypermoderne vorm van landbouw waarbij niet landbouwgrond maar gebouwen gebruikt worden om gewassen te telen.

Groei versus voedsel

'Hiermee wordt bijgedragen aan langetermijnoplossingen op het gebied van gezond, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel voor snelgroeiende steden', zegt ingenieur Rio Pals, mede-initiatiefnemer van de Urban Greenhouse Challenge. 'Steden groeien razendsnel en er is steeds minder land beschikbaar voor landbouw, met alle gevolgen van dien.'

De deelnemende studenten zijn enorm gemotiveerd, zegt Pals. Ze krijgen de kans innovaties te ontwikkelen om dit probleem te helpen oplossen. 'Ze dragen daadwerkelijk bij aan oplossingen voor de komende generaties.'

Voortgang

Om het belang van de innovaties voor het voeden van metropolen te onderstrepen, worden de teams intensief gevolgd tijdens het proces naar de grote finale. De studenten filmen de voortgang dagelijks. Deze content zal breed worden gepost en gedeeld.

'Zo stimuleert deze internationale studentenchallenge niet alleen een goed resultaat, maar ook het belang van innovatie in de manier waarop we ons voedsel produceren', besluit Pals.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer