Nieuw platform om voedselinitiatieven te ondersteunen

Er is een nieuw platform om voedselinitiatieven te ondersteunen en hun maatschappelijke waarde zichtbaar te maken. Het heet Voedsel van Dichtbij en is een alliantie van partners die de voedseltransitie willen versnellen. Het eerste project heeft vorige week een bijdrage ontvangen.

Nieuw+platform+om+voedselinitiatieven+te+ondersteunen
© William Hoogteyling

De alliantie bestaat uit Stadslandbouw Nederland, DuurzaamDoor, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Stadslandbouw Den Haag, gemeente Amsterdam, CSA Nederland, Algemene Vereniging van Volkstuindersverenigingen Nederland, Eetbaar Ede, Operatie Steenbreek, Landinzicht en Wageningen University & Research.

De alliantie heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en voedselinitiatieven zelf de wens een digitaal platform te hebben met als doel het verder vergroten van de maatschappelijke waarde van deze initiatieven.

Voedsel van Dichtbij is een onderdeel van de landelijke MAEX. Dit is een landelijke platform dat de sector van maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen transparant maakt en direct investeren in deze initiatieven bevordert. De waarde van zo'n tweeduizend initiatieven die aan de landelijke MAEX zijn genoteerd, is transparant en meetbaar: gezamenlijk leveren zij ruim 5 miljoen maatschappelijke waarde in Nederland.


Waarde voor voedselvoorziening

Voedsel van dichtbij-initiatieven van lokale en regionale organisaties en sociale ondernemingen hebben waarde op een duurzame voedselvoorziening, benadrukken de initiatiefnemers. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan andere maatschappelijke opgaven als gezonde voeding, saamhorigheid, beweging en werkgelegenheid en ook aan een groene en klimaatadaptieve stad, minder afval en minder voedselverspilling.

'Investeren in deze initiatieven levert dus direct op vele fronten maatschappelijke meerwaarde op', stelt Silvia Oostwegel van MAEX. MAEX maakt deze waarde zichtbaar en meetbaar met de Social Handprint. Dit is een visuele weergave waarop initiatieven hun impact op de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties laten zien. Op deze manier verbindt MAEX acties van lokale initiatieven aan de werelddoelen. 'En wordt zichtbaar wat deze projecten elke dag betekenen voor Nederland: voor miljoenen euro's aan waarden', zegt Oostwegel.


Eerste Impuls voor Voedselbos Mariahoeve

De eerste Impuls werd tijdens de oprichtingsbijeenkomst overhandigd aan Voedselbos Mariahoeve in Den Haag. 'Waar natuur en mensen kunnen groeien, is onze slogan. Natuur gaat vanzelf, mensen hebben meer nodig', zegt Jan Morsch, een van de vrijwilligers die het voedselbos hebben opgezet en onderhouden. Het project koppelt ook mensen aan elkaar om tijdens het tuinieren de Nederlandse taal te leren en werkt onder meer samen met Bureau Halt.

Voorzitter Jean Eigeman (foto) van kennisplatform Stadslandbouw Nederland overhandigde de donatie van 2.500 euro waarmee het voedselbos zijn organisatie kan versterken: 'Betrokkenheid van bewoners organiseren is belangrijk. De honderden voedselprojecten in het land, klein en groot, helpen samen mee om groene, gezonde, sociale gemeenten te realiseren.'


Initiatieven die zich bezighouden met stadslandbouw en voedsel van dichtbij, kunnen zich inschrijven op het platform.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer