Kunstmestfabriek in Antwerpen mag werk deels hervatten

Meststoffenfabrikant EuroChem in Antwerpen heeft van bewindvoerders toestemming gekregen om de productie gedeeltelijk te hervatten. Het bedrijf was mede-eigendom van de Russische oligarch Andrei Melnichenko, tegen wie door de Europese Unie (EU) sancties zijn ingesteld. Melnichenko heeft zich ondertussen volledig teruggetrokken uit het bedrijf.

Kunstmestfabriek+in+Antwerpen+mag+werk+deels+hervatten
© Burt Sytsma Photography

De banktegoeden van het wereldwijde chemieconcern zijn bevroren en de Antwerpse vestiging heeft een tijdelijk bescherming tegen schuldeisers ingesteld. De gedeeltelijke hervatting van de kunstmestproductie zal duren tot er een definitieve oplossing is, en mag alleen worden gebruikt om de salarissen van de ongeveer vierhonderd medewerkers te kunnen betalen.


Miljardenomzet

EuroChem produceert in Antwerpen ongeveer 2 miljoen ton kunstmest per jaar. EuroChem is een van de vijf grootste kunstmestproducenten ter wereld met een omzet van 5,48 miljard euro. Het heeft vestigingen in Rusland, Kazachstan, Estland, Litouwen, Duitsland, België, Brazilië, China en de Verenigde Staten. Het is actief met meer dan 27.000 medewerkers in honderd landen.

Het bedrijf communiceerde vorige maand dat Melnichenko zich 9 maart had teruggetrokken als bestuurder en grootste aandeelhouder. Ook president-directeur Vladimir Rashevskiy heeft zich teruggetrokken.


Exportverbod

Het Russische ministerie van Handel en Industrie heeft vorige maand in reactie op de EU-sancties de kunstmestproducenten van het land aanbevolen de export stop te zetten. Een dergelijke ‘aanbeveling’ betekent in de praktijk een exportverbod, op last van het Kremlin. Er zijn wel andere landen die kunstmest produceren en exporteren, maar die zijn aanmerkelijk duurder.

Wit-Rusland, een belangrijke leverancier van kalium voor de Europese Unie, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten, heeft de kunstmestexport ook stilgelegd, omdat het geen toegang meer heeft tot de (Oostzee)haven Klaipeda in noordelijk buurland Litouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer