Waterschap De Dommel bezorgd over addendum Nitraatrichtlijn

Op verzoek van de categorie ongebouwd van waterschap De Dommel uit het dagelijks bestuur van het waterschap zijn zorgen over de gevolgen van het addendum van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Waterschap+De+Dommel+bezorgd+over+addendum+Nitraatrichtlijn
© Dirk Hol

De categorie ongebouwd diende een motie in waarin het dagelijks bestuur wordt opgeroepen om deze zorgen schriftelijk kenbaar te maken bij het Rijk, het provinciebestuur en de Unie van Waterschappen.

'Naar verwachting zullen de gevolgen van de voorgestelde aanvullende maatregelen op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn voor boeren en tuinders gigantisch groot zijn', licht Marlies van der Zanden van de categorie ongebouwd toe.

'Het raakt tussen de 10 en 30 procent van de landbouwgrond binnen De Dommel. Vooral de voorgestelde krimp door opkoop, verplichte grondgebondenheid van melkveebedrijven binnen tien jaar en bufferzones in beekdalen van 100 tot 250 meter zullen desastreus zijn voor het toekomstperspectief van veel agrarische bedrijven. Dit terwijl de noodzaak en het effect van de maatregelen niet goed zijn onderzocht en gemotiveerd.'


In samenspraak

Volgens Van der Zanden komt er door het addendum bovendien niets terecht van de aanpak die het waterschap zelf voorstaat, namelijk gebiedsprocessen in samenspraak met de streek te laten uitvoeren.

'Dat is eind vorig jaar uitvoerig besproken in het algemeen bestuur en vastgesteld in het Waterbeheerprogramma 2022-2027. Gebiedsgerichte aanpak past bij Noord-Brabant Hier doen wij dingen samen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer