Waterschap De Dommel bestrijdt droogte samen met boeren

Waterschap De Dommel inventariseert samen met grondgebruikers welke maatregelen per direct zijn te treffen om meer water vast te houden. Het is het eerste wapenfeit van de nieuwe tactiek van het waterschap om droogte te bestrijden.

Waterschap+De+Dommel+bestrijdt+droogte+samen+met+boeren
© ZLTO

De gebiedsbeheerders van waterschap De Dommel gingen deze week al de boer op. In overleg met boeren, tuinders en andere grondgebruikers bekijken zij wat er op korte termijn kan worden gedaan om water in de B- en C-watergangen te bufferen.

In de afgelopen jaren zijn er al veel maatregelen getroffen om water in het gebied vast te houden. Toch stroomt er jaarlijks nog veel te veel water uit het gebied. 'Daar wil het waterschap op korte termijn iets aan doen, samen met ZLTO en natuurorganisaties', licht Johan Elshof, specialist Bodem & Water bij ZLTO, de bliksemactie toe.


Zandzakken en drempels

De medewerkers van het waterschap richten zich op greppels, slootjes en de iets grotere watergangen. 'Daar kan nog wel het een en ander worden gedaan om regenwater langer vast te houden. Denk aan het plaatsen van zandzakken en bigbags op de bodem van de sloot, schotten of skippyballen voor duikers en waterconserveringsstuwtjes. Het is laaghangend fruit, maar dat moet je wel plukken', zegt Elshof, die hoopt dat het waterschap de inzet van grondgebruikers financieel ondersteunt.


Waterschap De Dommel maakt gebruik van het netwerk en de gebiedskennis van ZLTO. De portefeuillehouders Water van de betreffende ZLTO-afdelingen fungeren als schakel tussen het waterschap en de boeren en tuinders in het gebied. 'Zij hebben de kennis van het onderwerp én het gebied en kennen de meeste boeren wel', licht Elshof het plan de campagne toe.


Elke druppel telt

Door de recorddroogte staan de grondwaterpeilen op de meeste plekken in het rood. In Midden-Brabant doen dertien organisaties, waaronder gemeenten, natuurorganisaties, waterschap De Dommel, Brabant Water en ZLTO, daarom in een gezamenlijk persbericht een dringende oproep: 'Gebruik minder water én houd de regen die komende weken valt, zo lang mogelijk vast. Elke druppel telt.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer