Tarwemarkt maakt pas op de plaats

Omdat wereldwijd het aanbod van tarwe groter is dan eerder verwacht daalden de tarwenoteringen op de Matif de afgelopen twee weken met bijna 10 procent.

Tarwemarkt+maakt+pas+op+de+plaats
© Haijo Dodde

Op 23 november nog noteerde de Matif 311 euro per ton voor maaltarwe. Dat is het hoogste niveau sinds 2013. De notering voor tarwe op levering in december daalde deze week tot 280 euro per ton. Belangrijkste reden voor de pas op de plaats op de tarwemarkt is het grotere exportvolume dat Rusland beschikbaar heeft, de positieve bijstelling van de tarweoogst in Australië en de gunstige groeiomstandigheden voor wintergranen in met name de Verenigde Staten.

In het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Esyimates)-rapport van december bevestigt het Amerikaanse landbouwministerie USDA het grotere verwachte aanbod van tarwe. Op basis van hogere beginvoorraden in onder meer de Europese Unie en ook de hogere producties in Australië, Rusland en Canada heeft USDA de wereldwijde beschikbaarheid van tarwe met 4,3 miljoen ton naar boven bijgesteld.


Stevige bodem

De theoretische eindvoorraad schat USDA nu in op 278 miljoen ton en dat is bijna 2,5 miljoen ton hoger meer was berekend in het Wasde-rapport van november. In de wekelijkse marktanalyse wijs meelfabrikant Koopmans er wel op dat dit nog steeds de laagste tarwevoorraad is van de afgelopen vijf jaar. Daarmee blijft er volgens de analisten een stevige bodem in de tarwemarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer