USDA schat berekende eindvoorraad tarwe hoger in

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de berekende eindvoorraad van tarwe voor seizoen 2021-2022 met bijna 2 miljoen ton naar boven bijgesteld. Dat blijkt uit het rapport van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) van januari.

USDA+schat+berekende+eindvoorraad+tarwe+hoger+in
© Huisman Media

De berekende eindvoorraad op 1 juli 2022 komt nu wereldwijd op 279,95 miljoen ton. Dat is goed voor ongeveer 18,5 week aan consumptie. Reden voor de aanpassing is het iets lagere verbruik. Door de hoge prijzen gaan met name de veevoerfabrikanten minder tarwe bijmengen dan eerder werd verwacht, geeft USDA als reden voor de bijstelling.

De beschikbaarheid van tarwe blijft stabiel in het nieuwe Wasde-rapport. USDA verhoogde de opbrengstprognoses voor Argentinië en de Europese Unie. Hier tegenover staan iets lagere producties in Brazilië en Paraquay. Verder zijn de beginvoorraden voor Rusland verlaagd, omdat er in het seizoen 2020-2021 waarschijnlijk toch meer tarwe is geëxporteerd dan aanvankelijk gerapporteerd.


Minder export wereldwijd

USDA heeft overigens ook het wereldwijde exportvolume verlaagd tot 204,4 miljoen ton. Deze verlaging komt vooral voor rekening van Rusland en de Verenigde Staten. De verwachting is dat Rusland dit jaar 35 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Dat is 1 miljoen ton minder dan eerder werd ingeschat. De Russische overheid kondigde onlangs een quotum aan van 8 miljoen ton voor de export van tarwe in de periode van half februari tot eind juni.

De verwachting is wel dat de EU-lidstaten nog meer tarwe gaan exporteren. Met 37,5 miljoen ton stevent de EU af op de positie van grootste tarwe-exporteur in seizoen 2021-2022. Ondanks de hogere verwachte eindvoorraden, meldt USDA nog wel dat de bijna 280 miljoen ton tarwe die nu berekend is het laagste voorraadniveau is sinds het einde van seizoen 2016-2017.


Forse tarweprijsdaling

Op de internationale graanmarkt zijn de prijzen voor tarwe de laatste anderhalve maand fors gedaald. De Matif in Parijs noteerde 23 november nog ruim 310 euro per ton voor maaltarwe. Deze week echter daalt de prijsindicatie voor tarwe op levering in maart 2022 naar een niveau van minder dan 270 euro per ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer