Tarweprijzen gaan flink op en neer in nerveuze graanmarkt

De tarweprijzen gaan flink op en neer. Vorige week waren het vooral winstnemingen die de koers omlaag drukten. Op het lagere niveau stappen speculanten weer in en beginnen de prijzen weer aan te trekken, laat Agrifirm weten.

Tarweprijzen+gaan+flink+op+en+neer+in+nerveuze+graanmarkt
© Burt

De Matif in Parijs noteert maandag 271,75 euro per ton voor maaltarwe op levering in maart. Voor leveringscontracten van tarwe van oogst 2022 wordt een indicatieprijs afgegeven van 260 euro of hoger. De laatste weken was de graanmarkt erg onrustig door verschillende oorzaken.

De prijzen daalden eind januari fors. Dat had te maken met een afnemende angst voor een onmiddellijke dreiging voor de tarwe-export door de Rusland-Oekraïnecrisis. Ook spelen de matige vooruitzichten voor de Franse export een rol. Frankrijk is doorgaans hofleverancier voor Algerije in tarwe en gerst, maar de export ligt stil door een geschil met het Noord-Afrikaanse land.


Exportheffing en transportkosten

Daarnaast werd de markt beïnvloed door lagere graanprijzen voor export in Rusland door een verlaging van de exportheffing en lagere transportkosten. Verder drukte de gunstige regenval in de regio's in de Verenigde Staten waar wintertarwe wordt geteeld de prijs.

Vorige week stapten op lagere niveaus speculanten weer in. Uit het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China kwam een akkoord waarbij Rusland uit alle delen van het land tarwe en gerst kan exporteren naar China, meldt Agrifirm. Eerder was dat alleen voorbehouden voor enkele regio's door de vrees van China voor bepaalde graanschimmels.


Nieuw akkoord

In handelskringen spreken ze van een doorbraak. Het nieuwe akkoord biedt Rusland mogelijkheden om grote hoeveelheden via de Zwarte Zee te exporteren naar China. Dit zal ten koste gaan van de afzet vanuit Europa, Australië en Canada naar China.


De tarwenoteringen kunnen weer dalen als de weersomstandigheden in de tarweproductiegebieden de komende maanden gunstig zijn, schrijft Agrifirm. Volgens de coöperatie zien de berichten over de nieuwe oogst er goed uit en zijn tot nu toe de granen goed de winter doorgekomen.


Eindvoorraad verlaagd

De eindvoorraad van tarwe is verlaagd ten opzichte van de prognose van januari met 1,7 miljoen ton tot 278,2 miljoen ton. Dat betekent de laagste wereldvoorraad in vijf jaar. Het cijfer is ook lager dan de marktverwachting van 279,9 miljoen ton. Deze cijfers publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie Usda in zijn maandelijkse World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van februari. De daling zou te maken hebben met een hogere consumptie, meer handel en een lagere productie.


De totale Europese graanexport is dit seizoen tot en met januari 27,4 miljoen ton en is daarmee 15 procent hoger dan eind januari 2021. 16,6 miljoen ton hiervan beslaat tarwe (8 procent). De Europese Commissie gaat voor het huidige seizoen uit van een totale oogst van 130,5 miljoen ton tarwe en een eindvoorraad van 13,3 miljoen ton. Vorig seizoen was de oogst nog 118,3 miljoen ton en de eindvoorraad 8,9 miljoen ton. De Europese Unie exporteerde tot 30 januari 5,07 miljoen ton gerst, waarvan 2,02 miljoen bestemd voor China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer