Melkveehouder Jan Teade Kooistra met ecoloog Theunis Piersma in glazen huis

In een glazen huis boven weidevogelland in het Friese Wommels gaan deze week cabaretiers, ecologen, dichters, muzikanten, historici, kunstenaars en boeren met elkaar in gesprek over over het landschap en weidevogelbeheer. Het is een initiatief van Fûgelwacht Wommels, die dit jaar 75 + 1 jaar bestaat. De nazorgers van deze vogelwacht hebben nauw contact met zo'n veertig boeren die aan weidevogelbeheer doen.

Melkveehouder+Jan+Teade+Kooistra+met+ecoloog+Theunis+Piersma+in+glazen+huis
© Fugelwacht Wommels

Het was de bedoeling om een uur te praten met hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Theunis Piersma, het werden er drie, vertelt LTO Noord-regiobestuurder Jan Teade Kooistra. 'Wij hebben de tijd ervoor genomen. Het zat daar mooi, het is een prachtige locatie.'

'Piersma had ik nog nooit persoonlijk gesproken', vervolgt Kooistra. 'Ik geef hem weleens tegengas in een app van Kening fan 'e greide, een organisatie die over weidevogelbeheer gaat. Daar ben ik een van de enige boerenvertegenwoordigers tussen ecologen en natuurorganisaties.'

Piersma uit zo nu en dan forse kritiek op de landbouw. Dat ligt gevoelig bij veel boeren. 'Daarom vond ik het wel een uitdaging dat hij er voor openstond om met een vertegenwoordiger van de sector in gesprek te gaan. Wij denken heel verschillend. Hij slaat soms door. Zo vindt hij dat het bodemleven van Engels raaigras een grote betonplaat is. Dat doet pijn. Het is gewoon niet waar dat op alle gangbare landbouwbedrijven het bodemleven en de bodemgezondheid slecht is.'


Niet met elkaar eens

Dat ecologen het ook niet altijd met elkaar eens zijn was een eyeopener voor Kooistra. 'Als boerenbestuurder heb ik soms het gevoel dat ze een blok tegen ons vormen. Maar ook ecologen hebben verschillende visies.'

Naast weidevogelbeheer en de regels daaromheen, ging het tweetal in op hun kijk op de wetenschap en rapporten. 'We waren het erover eens dat landbouweconomen en ecologen die aan Wageningen University & Research hebben gestudeerd, zowel tijdens als na de studie niet met elkaar communiceren. Dat merk je in het veld en de discussies.'

Met het project ‘Oer de râne fan de tiid’ wil Fûgelwacht Wommels met onder andere het glazen huis verbinding bewerkstelligen. 'Het is fantastisch dat Theunis Piersma met Jan Teade Kooistra er drie uur lang om tafel heeft gezeten', zegt voorzitter van de Fûgelwacht Wommels Teade de Boer.

Een ander doel is weidevogelbeheer bekendmaken onder een breder publiek. Dat is goed gelukt, stelt De Boer. 'De aanloop was enorm, zeker toen bioloog en cabaretier Jochem Myjer in het glazen huis zat. Ook landelijk stond het project in de belangstelling. Dinsdagavond besteedde Eva Jinek er aandacht aan en ook radiozender 538 pakte het op. '

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer