Project wijst uit: geen hapklare oplossingen weidevogelbehoud

Met één maatregel red je de weidevogel niet. Hiervoor is een combinatie van maatregelen nodig, blijkt uit project Winst & Weidevogels dat werd gefinancierd door provincie Zuid-Holland.

Project+wijst+uit%3A+geen+hapklare+oplossingen+weidevogelbehoud
© Coördinatiepunt Landschapsbeheer

In het project werkten agrarische collectieven en melkveehouders samen met het Louis Bolk Instituut, Van Hall Larenstein, het Veenweiden Innovatiecentrum en PPP-Agro Advies. Met de huidige landbouwpraktijk als uitgangspunt is gewerkt aan maatregelen en voorwaarden die goed inpasbaar zijn op een modern melkveebedrijf.

Er zijn geen hapklare oplossingen voor het behoud van weidevogels, zo blijkt. Het begint met een goede afstemming tussen de wensen van weidevogels en de melkveehouder. De ervaringen die hiermee zijn opgedaan binnen project 'Winst & Weidevogels' zijn daarom gebundeld.


Aanbevelingen

In het uitgewerkte rapport staan bij elk hoofdstuk aanbevelingen waar melkveehouders meteen mee aan de slag kunnen. Vanuit de weidevogel, waarvoor veiligheid, voedsel en rust belangrijk zijn, is er veel aandacht voor de weidemogelijkheden.

Daarbij wordt gedacht aan kruidenrijkgrasland, weidegang en randenbeheer. Daarnaast komen de inpassing in de bedrijfsvoering, zoals bodem, voeding en vakmanschap, en omgevingsfactoren als predatie en residuen van pesticiden uitgebreid aan bod.


Klik voor rapport Winst & Weidevogels op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer