Friesland trekt 50.000 euro uit voor bescherming weidevogels

Voor Friese boeren is dit jaar 50.000 euro beschikbaar voor bescherming van weidevogelnesten en -kuikens. Per nest krijgt een grondeigenaar 60 euro om maatregelen te treffen, meldt provincie Fryslân.

Friesland+trekt+50%2E000+euro+uit+voor+bescherming+weidevogels
© Vidiphoto

De subsidie is bedoeld voor het treffen van beschermende maatregelen op percelen waar veel weidevogelnesten en -kuikens zijn. Het gaat om minimaal vijf nesten van de grutto. Zijn er naast deze ook nesten van de tureluur, wulp, veldleeuwerik, graspieper, kluut, watersnip en kemphaan, dan kan daar ook subsidie voor aangevraagd worden. In totaal moet 800 vierkante meter land onbewerkt blijven zo lang de kuikens nog aanwezig zijn.De Friese Provinciale Staten stelden de Nota Weidevogels 2021-2030 in november vorig jaar vast. De insteek van het nieuwe weidevogelbeleid is om de dalende trend in aantallen weidevogels om te buigen naar een stijgende lijn. Bijvoorbeeld door het voortzetten van het (agrarisch) natuurbeheer en campagne Grutsk op ús Greidefûgels, en het creëren van aaneengesloten weidevogelplusgebieden, maar ook door extra inzet op de basiszorg.


Nieuwe subsidieregeling

Onderdeel daarvan is het opstellen van een nieuwe subsidieregeling voor de bescherming van weidevogelnesten en -kuikens. Dat gebeurt in de tweede helft van 2022 in samenwerking met betrokken landbouw- en natuurorganisaties. De nieuwe regeling wordt in 2023 opengesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer