Boeren gefrustreerd over natuurplan Dronten

Zeven boeren uit het buitengebied oostelijk van het Flevolandse Dronten zijn naar de Raad van State gestapt uit onvrede over een herstructureringsplan. Ze voelen zich buitengesloten door gemeente Dronten.

Boeren+gefrustreerd+over+natuurplan+Dronten
© Raad van State

Volgens hun advocaat verkwanselt gemeente Dronten het oorspronkelijke plan om in dit gebied herverkaveling van landbouwgronden te realiseren. Dat zou moeten gebeuren in combinatie met ontwikkeling van natuur en recreatie. Het nieuwe bestemmingsplan Nieuwe Natuur Oostkant Dronten regelt die ontwikkeling. De zeven boeren bestrijden dit plan nu bij de raad, omdat het in strijd is met de eigen doelstellingen van de gemeente.

Daarnaast zijn de boeren gefrustreerd, omdat ze wilden meedoen aan de nieuwe ontwikkelingen in hun gebied. Ze kregen van de gemeente echter geen reactie op de plannen die ze indienden. Ze konden niet deelnemen, terwijl het juist de bedoeling was dat alle grondgebruikers in het gebied met plannen konden komen.

Over die uitsluiting loopt ook een rechtszaak bij de burgerrechter, die daar binnenkort een uitspraak over doet. De Raad van State kijkt naar de bestuursrechtelijke kant van deze zaak. Die gaat over de vraag of het bestemmingsplan wel deugt.


Niets van terechtgekomen

'Dit plan komt niet in de buurt van het oorspronkelijke projectplan', betoogt de advocaat van de boeren. 'Oorspronkelijk stond agrarische structuurverbetering voorop.' Volgens hem is daar niets meer van terechtgekomen. De gemeente sloot aan bij een project voor nieuwe natuur van provincie Flevoland, waarvoor geld en ruimte beschikbaar kwam. In het projectplan staat volgens de gemeente nu de natuur voorop in een slimme combinatie met landbouw en recreatie.


'Daar hebben we zorgen over', zegt een van de boeren. Ze wijst op de grote problemen die boeren hebben in de omgeving van natuurgebieden. Daarom kwam ze zelf met een idee over herverkaveling en een verhuizing van de bedrijfsgronden om zo ruimte te maken voor natuur en recreatie. Ze stelde al eerder voor een landschapscamping te beginnen.


Afgeschoten plannen

De gemeente gaf pas later een verklaring waarom de plannen van de boeren waren afgeschoten. 'Het was hen met name te doen om herverkaveling om betere landbouwgronden te verkrijgen', aldus de gemeente. 'Het gebied raakt nu 120 hectare landbouwgrond kwijt. Er valt niets meer te herverkavelen', zegt de advocaat van de boeren.

Volgens de gemeente zijn plannen van de boeren nog altijd welkom, maar hun advocaat noemt dit loze woorden. 'Daar komt geen klap van terecht.' De Raad van State oordeelt over zes weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer