Ammoniak beter meten met nieuwe techniek

Met een grootschalig experiment meten wetenschappelijke teams uit Nederland, Frankrijk en Zwitserland een week lang ammoniakemissies van mest in Dronten.

Ammoniak+beter+meten+met+nieuwe+techniek
© ECN

Daarmee willen ze aantonen dat met nieuwe technieken emissies en concentraties van ammoniak in de lucht beter en nauwkeuriger te meten zijn.

'We zetten hier een allerlei verschillende methodes om ammoniak te meten naast elkaar', legt meetdeskundige Arjan Hensen van ECN uit. 'Er kijken wat er exact uit ene bemest stuk grond komt. En hoe goed zijn die methodes. kloppen de uitkomsten met elkaar?'

Beter meten

'We willen zo beter kunnen bepalen hoe gassen zich verspreiden, hoe ver het komt en wat er gebeurt als de zon schijnt of het regent', vervolgt Hensen.

'Zo krijgen we helderder gegevens dan die we nu hebben. Ammoniak is heel ingewikkeld om de uitstoot daarvan te meten. Dit experiment gaat dan ook geen definitieve antwoorden geven, maar we maken wel een stap vooruit.'

De uitkomsten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie die hierover in heel Europa wordt gevoerd en de beleidsmaatregelen die genomen worden om schadelijke ammoniakemissies verder te reduceren. Bijvoorbeeld over het uitrijden van mest.

Alternatief

Daar is het de initiatiefnemers, een groep boeren in Flevoland, ook om te doen. Zij willen alternatief ontwikkelen voor de sleepvoetbemester die waarschijnlijk vanaf januari 2017 verboden wordt op kleigrond.

'We hebben twee jaar kleinschalige proven gedaan in kweekbakken', vertelt melkveehouder Herman Zonderland uit de Noordoostpolder. 'Daar de sleepvoetbemester met waterspray als beste eruit gekomen. De emissies waren zelfs lager dan die met een zodenbemester.'

Makkelijk ombouwen

Ander voordeel is dat die praktisch in te zetten is. 'Iedere boer heeft zo'n machine staan die ze vrij gemakkelijk om kunnen bouwen. Dat heeft mede onze keuze bepaald', aldus Zonderland.

Ander belangrijk aspect voor de boeren is dat het gras meet stikstof opneemt wat tot een hogere grasopbrengst leidt. 'Daar is het ons ook om te doen', zegt Zonderland.

'We hopen hier dan ook mee te bereiken dat de sleepvoetbemester beschikbaar blijft. Als uit de proeven verder blijkt dat dat de bemester met spray het ook beter doet dan de zodenbemester, verwacht ik dat het ministerie van Economische Zaken de sleepvoetbemester blijft toelaten.'

Dichtheden

Nederland heeft een van de hoogste dichtheden van ammoniakemissies in Europa. Door strenge maatregelen tegen zure regen zijn die sinds 1990 fors gedaald. Maar de huidige emissies van Nederland zijn nog hoger dan het emissieplafond zoals afgesproken in de National Emission Ceiling Directive van de EU.

Nieuwe meetmethoden zouden dit beeld kunnen bijstellen omdat de huidige methoden sommige emissies door turbulentie-effecten en verticale verspreiding dubbel zouden meten.

Methode

De emissiemetingen van ammoniak worden uitgevoerd met een methode die in de jaren 90 is ontwikkeld en gebruik maakt van gaswasflessen. Die meten om het half uur en uur de gemiddelde ammoniakconcentraties vanuit het midden van een bemest stuk land.

Met behulp van nieuwe technieken kan er op afstand en per seconde gemeten worden. En met de huidige computers zijn die snelle metingen ook goed te analyseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer