Koeien weidebedrijf Dronten al in de wei

Vrijdag 10 maart gingen de koeien van het Weidebedrijf van het Aeres Praktijkcentrum Dronten voor het eerst weer naar buiten. Het weidebedrijf wil de koeien minimaal 240 dagen weiden.

Koeien+weidebedrijf+Dronten+al+in+de+wei
© Aeres Praktijkcentrum Dronten

Afgelopen jaar heeft het praktijkcentrum ruime ervaring opgedaan met het vroeg naar buiten brengen van de koeien. In totaal hebben de koeien meer dan acht maanden buiten gelopen. De dieren konden op deze manier een heel hoog aandeel van hun voerbehoefte uit gras halen.

Voorjaarskalvende veestapel

De focus van het Weidebedrijf ligt op: zoveel mogelijk melk uit gras (grasklavermengsel), minimaal krachtvoergebruik, geen kunstmestgebruik, een voorjaarsafkalvende veestapel en op termijn antibiotica-vrij.

Hiermee sluit het Weidebedrijf naadloos aan bij het concept van een biologische bedrijfsvoering. In 2016 nam Aeres daarom het besluit om een SKAL-certificaat aan te vragen, waarmee het Weidebedrijf per 1 januari 2018 een biologische bedrijfsvoering zal hebben.

Omschakelen

Het Weidebedrijf telt 80 stuks melkvee en bijbehorend jongvee. Het bedrijf is relatief gemakkelijk om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Het is relatief extensief en de afgelopen jaren hebben studenten en medewerkers veel ervaring opgedaan met 'kunstmestloos ondernemen'.

Daarnaast is, om maximaal gebruik te kunnen maken van weidegang in het meest hoogproductieve stadium van de lactatie, er afgelopen twee jaar toegewerkt naar een voorjaarsafkalvende veestapel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer