'Wat als je een boerenbedrijf hebt in Oekraïne?'

's Nachts om 2 uur als ik de lammetjes bijvoer, hoor ik op de radio over de oorlog in Oekraïne. Overdag hoor je de radio bijna niet, maar 's nachts is het heerlijk rustig. Wat erg voor de mensen in Oekraïne, alle vluchtelingen. Daar is het verreweg van rustig, zelfs 's nachts niet, verschrikkelijk. Ik ben blij dat er zoveel geld is ingezameld met de Giro555-actie.

%27Wat+als+je+een+boerenbedrijf+hebt+in+Oekra%C3%AFne%3F%27
© Ruud Ploeg

Maar ook dat er onderdak wordt aangeboden voor de mensen die op de vlucht zijn. Wij hebben thuis ook een huis dat normaal wordt verhuurd door een organisatie aan zomerwerkers, maar nu is het beschikbaar voor mensen uit Oekraïne. Ze zijn van harte welkom.

Die mensen kunnen gelukkig weg, maar wat nou als je daar een bedrijf hebt? Een bedrijf met beesten laat je toch niet zomaar achter? Ik las van de week een stuk over een paardenhouder die de paarden in een natuurgebied heeft losgelaten en een boer met 1.500 koeien die geen maiszaad kreeg. Dat betekent geen voer voor komend jaar. Zijn personeel mag de straat niet meer op. De diesel is bijna op. Het voer dat hij nog heeft, kan hij straks niet meer aan zijn vee geven met de trekker. Dat is pas erg.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Deze week is de campagne van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt gelanceerd: 'Boeren houden van Koeien'. Geweldig dat ze dit hebben gedaan. Maar ergens maakt het mij ook boos. Natuurlijk houden wij van onze koeien.

Het gevoel dat we zo weinig kunnen doen, is groot

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Het is bizar dat wij in Nederland hiervoor een campagne moeten opzetten, terwijl Oekraïense boeren hun vee niet achterlaten voor hun eigen leven. Boeren houden van hun vak en hun dieren en doen daar alles aan om die te verzorgen.

Het raakt mij dan ook echt om zulke berichten te lezen en te horen dat bedrijven daar niet voor hun dieren of teelten kunnen zorgen. Dat zal je maar overkomen. Het gevoel dat we zo weinig kunnen doen, is groot. Daarom ben ik blij met het geld dat is ingezameld. Ik hoop dat het goed terechtkomt en dat de inwoners van Oekraïne daarmee worden geholpen. Nu, maar ook als de oorlog voorbij is.


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer