Opa heeft onbewust weer een beetje geholpen

De afgelopen weken waren voor onze familie erg bijzonder. Onze opa Huisman is overleden. Hij was al een tijdje ziek, maar toch is het moment waarop hij zelf zegt: ‘Het gaat echt niet meer, het is klaar’, echt niet fijn.

Opa+heeft+onbewust+weer+een+beetje+geholpen
© Ruud Ploeg

Hij was vorige week nog op de boerderij met zijn Canta, altijd enorm zelfstandig. Opa is begonnen als tuinder en had later samen met oma vier koeien.

Mijn vader heeft twee broers. De ene heeft ook een melkveebedrijf en de andere heeft een transportbedrijf met melkwagens. Ze zijn nu dus allemaal werkzaam in de agrarische sector en alle bedrijven lijken opvolging te hebben.

Het warme weer komt eraan. Normaal doen wij begin april de koeien buiten en beginnen wij met vers gras maaien. Maar dat liep de afgelopen weken anders en dat geeft niet. In maart hebben wij namelijk heel veel mest uitgereden en enorm veel lammetjes gekregen.

‘Hij was vorige week nog op de boerderij met zijn Canta’

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

We hadden dit jaar heel veel twee- en drielingen. Met die drielingen is het altijd opletten belazen, want vaak blijft er één achter. Als we ze dan aan de lammerenbar leren, is het altijd een prachtig gezicht als ik nieuwe melk in de emmer gooi.

Het voorjaar start een stuk beter dan vorig jaar. Mooi weer in maart. Wat mij doet denken aan het gezegde: ‘Een droge maart is goud waard, als het in april maar regenen wil.’ Gelukkig ging het in april regenen. De mest kon nu goed de bodem intrekken. En even rust. Het gras werd langzaam donkergroen en kreeg lengte. Nu is het zo hoog als onze mobiele telefoons, dus een goede hoogte om te beginnen.

Opa had vroeger natuurlijk geen mobiel: ‘Wij gingen altijd uit van 1 mei.’ 89 jaar terug konden ze niet zo vroeg mest uitrijden, sleepslangen bestond toen helemaal niet. ‘En als ze naar buiten gingen, gingen ze los van stal en meteen 24 uur naar buiten’, zei opa altijd. Maar misschien was dat helemaal niet zo’n slecht idee, hoor. Veel koeien hebben nu een week of zelfs een paar dagen buiten gelopen en moesten dan weer naar binnen vanwege de vele regen.

We kunnen van alles vinden van de grote overgang van vroeger, maar de schommelingen en elke keer het naar buiten rennen zijn ook grote schommelingen voor de koeien. Opa heeft dus toch, misschien wel onbewust, weer een beetje geholpen met het uitkiezen van het moment van naar buiten doen.

Als u toch eens zou weten hoeveel mensen, kaarten en lieve woorden er voor u waren de afgelopen week, dan zou u weten dat het rondjes rijden, de praatjes en alle keren dat u kopjes soep at en bakjes koffie dronk met mensen iedereen veel heeft gedaan.

Bedankt voor alles Oop, we gaan u missen!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer