Jonge boer moet meer openstaan voor consument

Jonge boeren moeten meer openstaan voor contact met de consument. Die oproep deed voorzitter Rakesh de Vries van de Agrarische Jongeren Friesland (AJF) woensdag tijdens de eerste ledendag op Dairy Campus in Goutum.

Jonge+boer+moet+meer+openstaan+voor+consument
© Persbureau Noordoost

De Vries komt hiermee naar aanleiding van de vraag van Janco Heida van De Streekboer, die rechtstreeks aan de consument levert. Geen enkele boer van de ruim zestig aanwezige boeren doet dat. Het verbaast De Vries. 'Lokale productie geeft hun afzet toekomst.'

Ook Heida is verbaasd, maar heeft er wel een verklaring voor: 'Voor jonge boeren is lokale afzet nieuw. Daar waar de oudere generatie vroeger aan huisverkoop deed, zijn jongere boeren veelal opgegroeid met het feit dat de melkauto alle melk naar FrieslandCampina brengt. Dat is ook de gemakkelijkste weg. Veel boeren hikken bovendien tegen lokale verkoop aan, omdat zij denken dat ze een hele zuivellijn op moeten zetten.'

Een hele zuivellijn opzetten hoeft niet, het kan ook om enkele producten gaan, stelde Heida de jongeren gerust. Zo is er nog veel ruimte op de lokale zuivelmarkt. Dat geldt niet zozeer voor boerenijs, maar wel voor yoghurt en roomboter. 'Er is veel vraag vanuit de bakkerswereld naar roomboter. Voor een kilo boter is 40 liter karnemelk nodig.'

Ledendag

De eerste ledendag van de Agrarische Jongeren Friesland trok woensdag zo'n zestig jonge boeren naar Dairy Campus in Goutum. Hoewel de opkomst wat tegenviel, zag De Vries ook 'veel nieuwe gezichten'. 'Dat biedt kansen voor de toekomst.'

De AJF wil met de ledendag meer jongeren bij de organisatie betrekken, geeft de voorzitter aan. 'We zien dat ook veel bedrijven een ledendag houden. Het gaat om netwerken, kennis opdoen, de presentatie van artikelen uit de AJF-webshop, maar ook een stukje gezelligheid met een borrel.'

Doordeweekse dag

De voorzitter had gehoopt op honderd belangstellenden. Een van de oorzaken voor de lagere opkomst is volgens De Vries dat de ledendag op een doordeweekse dag werd gehouden. 'Veel leden werken buiten de deur. Een zaterdag is de volgende keer wellicht geschikter.'

Daarbij komt dat er veel bijeenkomsten op de landbouwagenda staan, stelt de voorzitter. 'De laatste tijd waren er veel informatiebijeenkomsten over regelgeving en fosfaat. Leden moeten kiezen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer