Agrarische Jongeren Friesland: 'Veenweideplan remt extensivering'

Het Friese veenweideprogramma remt agrarische bedrijven die willen extensiveren. Dat stelde bestuurslid Jaap Formsma van de Agrarische Jongeren Friesland (AJF) tijdens de hoorzitting over het veenweidebeleid. Dertig mensen spraken onlangs in.

Agrarische+Jongeren+Friesland%3A+%27Veenweideplan+remt+extensivering%27
© Tienke Wouda

Volgens Formsma is schadevergoeding door de veenweideaanpak niet aan de orde als er sprake is van actieve riscoaanvaarding. 'Een potentiële koper van grond moet daar rekening mee houden. Doet hij dat niet, dan aanvaardt hij dat hij niet in aanmerking komt voor schadevergoeding.'

En dat legt volgens Formsma direct een rem op een bedrijf dat wil extensiveren. 'Met name voor jonge boeren is dit een ontwikkeling die je niet wilt', gaf hij de Provinciale Staten-bestuurders en algemeen bestuurders van het Wetterskip Fryslân mee. De AJF-bestuurder vroeg ook aandacht voor het flankerend beleid en met name de nadeelcompensatie. 'De eerste 10 procent is ondernemersrisico. Wij kunnen een dergelijk risico niet nemen, de bank ziet ons al aankomen.'


Nieuwe verdienmodellen

PvdA-waterschapsbestuurder Henk Mulder vroeg Formsma of hij gelooft in nieuwe verdienmodellen. 'Wij willen van alles en zijn ondernemer genoeg om andere verdienmodellen te omarmen. Als die er waren, waren we er al mee bezig', antwoordde de jonge boer.

Deze modellen hoeven echt niet bij iemand van de Randstad vandaan te komen, gaf Formsma aan. 'Als ik ergens geld in zie, ga ik daarmee bezig. De grootste beperking is de politiek. Als een ondernemer een idee heeft, is het heel lastig om een bestemmingsplan te wijzigen of een vergunning te krijgen.'


Aanpak te behoudend

Hanneke Slob en Ellis Mourits van Klimaatcoalitie Fryslân riepen op tot het snel doorvoeren van nieuwe verdienmodellen voor bijvoorbeeld natte teelten. Het jonge tweetal vindt de aanpak te behoudend.
'Er wordt vooral gezocht naar technische oplossingen om met de huidige manier van boeren door te gaan. Wij hebben er weinig vertrouwen in dat met het hoge waterpeil het doel wordt gehaald.'

De maatregelen in het veenweidegebied zijn 'een absoluut minimum om te voldoen aan het nationale klimaatakkoord', benadrukten Slob en Mourits. 'Hoe de veenweideproblematiek is gerelateerd aan klimaat, weten veel mensen niet. Daar is heel veel te winnen.' De twee missen leiderschap, de oorzaak is volgens hen een gebrek aan politieke wil. 'Soms denken we: misschien moeten we zelf wel boer worden om mee te werken aan deze transitie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer