Export appels en peren ligt stil door oorlog in Oekraïne

De export van appels en peren vanuit Nederland en de Europese Unie naar Rusland en Oekraïne ligt stil. Dat komt deels door de sancties, maar ook omdat het onzeker is of producten wel die kant op kunnen en hun bestemming bereiken.

Fruitteler en NFO-bestuurder Marc André de la Porte uit Dreumel maakt zich grote zorgen. 'Je praat dan over miljoenen kilo's appels en peren die via Wit-Rusland en Oekraïne naar Rusland gaan. Die uitvoer ligt nu helemaal stil.'

Omdat voor de hele Europese Unie de export naar Rusland en Oekraïne stilligt, ligt de uitvoer van Nederlandse producten richting andere EU-landen ook stil. Die landen blijven namelijk ook met hun exportproducten zitten en hebben daarom het Nederlandse fruit niet nodig.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'Er blijft nu een gedeelte in de koelcellen liggen die binnen de bestaande markten opgenomen moet worden, maar die markten zijn voorzien', weet De la Porte. 'Je ziet het direct terug in de perenprijs, die is nu al 25 procent gezakt.' Hij hoopt nu op een Europese compensatieregeling. 'We hebben deze in 2014, na de bezetting van De Krim en vervolgens de eerste boycot van Rusland, ontvangen. Hopelijk maakt het ministerie zich daar ook nu hard voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer