ForFarmers zorgt voor homogener voer legpluimvee

Veevoerfabrikant ForFarmers heeft de productielijn voor legpluimveevoer in de voerfabriek in het Limburgse Heijen voorzien van een nieuwe, multifunctionele cracker en uitgebreid met twee extra stappen. Het legpluimveevoer van de nieuwe UniQrack-lijn is hiermee volgens het bedrijf homogener en kwalitatief beter.

ForFarmers+zorgt+voor+homogener+voer+legpluimvee
© ForFarmers

Volgens het voerbedrijf is het altijd een uitdaging om grondstoffen op gewenste fijnheid te krijgen. 'Grondstoffen voor veevoer zijn natuurlijke producten en hebben geen constante kwaliteit en hardheid', zegt productmanager legpluimvee Hans Beurskens.

'Dat maakt het bij wisselingen van de oogst een uitdaging om grondstoffen op de gewenste fijnheid te malen om de optimale voerstructuur te behouden. We hebben onze productielijn nu voorzien van een innovatieve, multifunctionele cracker. Deze maalmolen kunnen we perfect afstellen op de wisselende hardheid van de grondstoffen, zodat we de optimale deeltjesgrootte bereiken', licht Beurskens toe.


Zeefstap

Er zijn ook nog twee andere stappen in het productieproces verbeterd. Zo worden de grondstoffen voortaan extra grondig gereinigd. Daarnaast is er na het malen een extra zeefstap ingebouwd om de te fijne delen af te zeven en alleen de delen met de gewenste structuur te behouden. De afgezeefde, fijne grondstofdelen gebruikt ForFarmers vervolgens bij de productie van gepelleteerd varkensvoer.

Homogener voer met voldoende structuur is goed voor de gezondheid van hennen en verbetert de technische prestaties, stelt het voerbedrijf. Beurskens: 'Het voer mag niet te grof, maar ook zeker niet te fijn zijn, zodat het zorgt voor voldoende darmprikkels om de vertering van het voer en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.'

Homogeen voer vermindert bovendien selectief vreetgedrag door de hennen, zodat de hennen het volledige aanbod aan grondstoffen en nutriënten opnemen. 'Dit verkleint het percentage ondereind in het koppel. Daarnaast loopt het homogene voer beter door de silo.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer