Nieuwe cijfers brengen opmars van de wolf in beeld

Nederland huisvest momenteel één wolvenroedel. In Duitsland en de Benelux huizen opgeteld 159 wolvenroedels. Daarnaast leven er in deze landen 29 wolvenpaartjes en 21 individuele wolven.

Nieuwe+cijfers+brengen+opmars+van+de+wolf+in+beeld
© Vidiphoto

Dat blijkt uit cijfers van wetenschappelijke wolveninstituten in de vier landen. Voor Nederland houdt BIJ12 de cijfers bij voor de provincies. Omdat de wolf aan een opmars bezig is, achten de vier landen het noodzakelijk om grensoverschrijdende gegevens van deze roofdieren bij elkaar te brengen.

Daaruit kan worden afgeleid hoe wolven zich ontwikkelen en voortplanten. Ook kunnen er internationale afspraken worden gemaakt over wolvenbeleid en vergoeding van schade, stelt BIJ12. In Nederland verschijnt dit najaar een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan.


Op een dinsdag door BIJ12 gepubliceerde kaart is te zien dat de Nederlandse roedel op de Noord-Veluwe leeft. Vlak over de Duitse grens ter hoogte van Emmen en Enschede leven ook twee roedels. Veruit de meeste wolvenpopulaties zitten in het oosten van Duitsland tegen de grens met Polen.


Wolvenjaar

De kaarten van BIJ12 zijn gemaakt per 'wolvenjaar’. Een wolvenjaar loopt van mei tot april van het jaar daarna en volgt de cyclus van de voortplanting. In 2010 doken de eerste zes wolvenroedels op in Duitsland aan de grens met Polen.

In 2016 zat er een eerste paartje dicht bij de Nederlandse grens en in 2018 waren de eerste wolven in Nederland te zien. Wolven in Nederland zijn grotendeels afkomstig uit Duitse roedels, maar er lopen ook wolven met een Centraal-Europese achtergrond.

BIJ12 verwacht dat landen als Denemarken, Frankrijk en Polen zich gaan aansluiten bij het centraal verzamelen van internationale wolvengegevens.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer