Vijf eeuwen Nederlandse boeren in Denemarken koninklijk gevierd

Prinses Beatrix bezoekt samen met de Deense koningin Margrethe II de regio Amager. Dat doet ze vanwege de viering van vijfhonderd jaar aanwezigheid van Nederlandse boeren in Denemarken.

Vijf+eeuwen+Nederlandse+boeren+in+Denemarken+koninklijk+gevierd
© Broer van den Boom

Om dat niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werden en worden in 2021 en dit jaar in Denemarken activiteiten gehouden. Die onderstrepen zowel de historische banden tussen Nederland en Denemarken als de huidige samenwerking op landbouwgebied.

De Deense Koning Christiaan II nodigde in 1521 tuinders uit Waterland uit om zich vanwege hun landbouwkundige kennis in Denemarken te vestigen. Die boeren kregen grond toegewezen bij het dorp Dragør op het eiland Amager. Dat lag destijds buiten Kopenhagen en vormt nu deel van het zuidelijk deel van de Deense hoofdstad. De tuinders voorzagen het Deense hof en de hoofdstad van groente, fruit en bloemen.

Het bezoek vindt plaats op vrijdag 20 mei. Koningin Margrethe en Prinses Beatrix bekijken onder meer het Amager museum voor de opening van de tentoonstelling 'Amager's private treasures'. Dat museum is gevestigd in een oude boerderij van nazaten van Nederlandse emigranten. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de lokale geschiedenis met veel aandacht voor de Nederlandse emigranten en bevat honderden objecten uit privécollecties van de inwoners van Amager.


Traditionele kostuums

De koningin en prinses bezoeken verder de tentoonstelling '500 years of Dutch history on Amager'. De tentoonstelling laat zien hoe Nederlanders leefden en werkten. Naast een huisinrichting worden onder andere traditionele kostuums getoond.

Het bezoek wordt afgesloten bij de boerderij van familie Seerup Hansen. Zijn zijn inmiddels de achttiende generatie van een van oorsprong Nederlandse familie, die op zowel traditionele als hedendaagse biologische wijze kruiden, groenten en bloemen teelt. Prinses Beatrix nam in 1971 deel aan de viering van het 450-jarig jubileum. Koningin Wilhelmina was in 1922 met de Deense koning aanwezig bij de opening van het Amager museum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer