Deense varkenshouders tegen EU-marktinterventie

Deense varkenshouders verzetten zich tegen oproepen aan de Europese Commissie voor subsidie of marktinterventie in de varkensindustrie. Ze zijn bang dat hun moderne bedrijven worden benadeeld als de Europese Unie (EU) met subsidie hun kwakkelende concurrenten in andere EU-landen overeind gaat houden.

Deense+varkenshouders+tegen+EU%2Dmarktinterventie
© Twan Wiermans

Vorige week vroegen enkele tientallen Europarlementariërs van vrijwel alle politieke fracties uit tien EU-landen opnieuw aan landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski om de worstelende varkenshouders te steunen, bijvoorbeeld door het opkopen en tijdelijk opslaan van varkens en het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Ook de twee Nederlandse leden van de agricommissie Ruissen (SGP) en Schreijer-Pierik (CDA) steunden die oproep. Ook landbouworganisaties als LTO en Copa-Cogeca pleiten voor EU-interventie.

De brief van de landbouwcommissie is opgesteld en ondertekend door commissievoorzitter Norbert Lins (EVP), met instemming van politici van negen van de tien fracties (alleen de Groenen waren er tegen), maar de brief is niet formeel met een stemming in de agricommissie vastgesteld.


Spaargeld ingeteerd

Door coronabeperkingen, varkenspest en hoge energieprijzen zijn vooral de kleine en middelgrote varkenshouders fors op hun spaargeld ingeteerd, staat in hun brief. Gevreesd wordt dat in veel EU-landen de varkensvleestak zal verdwijnen, zodat alleen een paar grote, sterke exportlanden overblijven. Wojciechowski wees er eerder al op dat driekwart van de Europese varkensvleesmarkt in handen is van slechts enkele grote concerns.


De EU heeft in 2011, 2015 en 2016 soortgelijke gerichte steunmaatregelen ingevoerd, maar deze hadden slechts een relatief klein effect op de prijzen, aldus onderzoekers aan het Institute of Food and Resource Economics van de Universiteit van Kopenhagen. Volgens de Deense varkensindustrie zou het beter zijn als de EU zich niet bemoeit met de vrije marktwerking.

Wojciechowski maakte in een reactie duidelijk dat weliswaar meerdere Oost-Europese landen steun voor hun varkensindustrie vragen, maar dat vooral de grote varkensvleeslanden daartegen zijn waaronder de belangrijkste producenten zoals Duitsland, Spanje, Italië, Denemarken, Nederland, Zweden en Finland. 'Deze zeven lidstaten zijn goed voor bijna twee derde van de varkensproductie in de EU en hebben niet om marktmaatregelen gevraagd. Ik denk dat dit een duidelijk teken is en een teken dat ik niet kan negeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer