Biden wil half miljard voor verhoging landbouwproductie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Congres om groot financieel steunpakket gevraagd vanwege de oorlog met Oekraïne. Onderdeel daarvan is een budget van 500 miljoen dollar om de Amerikaanse landbouwproductie te verhogen.

Biden+wil+half+miljard+voor+verhoging+landbouwproductie
© The White House/Flickr

Het totale pakket omvat 33 miljard dollar (31,4 miljard euro), waarvan circa 20 miljard bedoeld is voor directe militaire steun aan Oekraïne. Daarnaast wordt 8,5 miljard uitgetrokken voor economische hulp en 3 miljard voor humanitaire.


Verder komen er als Biden zijn zin krijgt volgens The Washington Post nog een aantal andere potjes, zoals 500 miljoen extra voor de Amerikaanse landbouw om de productie op te voeren ter compensatie van het oogstverlies in Oekraïne en om voedseltekorten in de wereld te voorkomen.


Strijd voor vrijheid

‘Dit voorstel is nodig ter ondersteuning van Oekraïne in zijn strijd voor vrijheid’, zei president Biden in het Witte Huis. ‘De kosten van die strijd zijn niet gering, maar bezwijken onder agressie zal nog veel duurder uitvallen.’

Biden wil tevens bevroren tegoeden van Russische oligarchen aan Oekraïne geven. Het geld kan vervolgens door de regering in Kiev worden gebruikt voor het herstel van de economische en infrastructurele schade die is veroorzaakt door het Russische leger.

De VS en Europese bondgenoten hebben sinds het begin van de oorlog zo'n 30 miljard dollar aan Russische bezittingen in beslag genomen. Naast bankrekeningen gaat het ook om bijvoorbeeld luxe jachten, vastgoed en kunst.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer