Landbouwexport Oekraïne via Roemenië komt op gang

Oekraïne is begonnen met de export van landbouwproducten via de Roemeense Zwarte Zee-haven Constanta. Donderdag is een eerste schip met 71.000 ton mais verscheept, meldt persbureau Reuters.

Landbouwexport+Oekra%C3%AFne+via+Roemeni%C3%AB+komt+op+gang
© Twan Wiermans

Tot dusver is ongeveer 80.000 ton Oekraïens graan naar Constanta gestuurd, een volgende even grote lading is onderweg. Komende week wordt een tweede schip geladen.


Nu de zuidelijke zeehavens van Oekraïne zijn geblokkeerd door de Russische oorlog, is het land gedwongen om over te stappen op het spoor. Dat kan via Polen naar Litouwse havens aan de Oostzee, of via Roemeense. Vrijdag maakte ook Bulgarije bekend dat het de havenstad Varna openstelt voor Oekraïense exporten.

De Roemeense regering gaat exta investeren in het onderhoud en herstel van spoorverbindingen tussen de grens met Oekraïne en de eigen havens om zo exporten uit het land te stimuleren.


Nieuwe graanterminal

Comvex, eigenaar van de graanterminal in de haven van Constanta, bouwt momenteel een nieuw overslagstation met een capaciteit van 200.000 ton graan. Van hieruit kan graan uit vrachtwagens, - treinen en binnenvaartschepen worden overgeslagen naar zeeschepen. Het wordt de grootste graanhaven in het Zwarte Zee-gebied.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer